Нежирне м’ясо: корисні властивості та секрети вибору якісного продукту
Деякі люди вважають, що можуть обійтися без м’яса у своєму харчуванні, сподіваючись, що рослинний білок буде достатнім для них, але це помилка. М’ясо містить велику кількість тваринного білка, який є основою тканин нашого тіла.
Крім білка, м’ясо також містить вітаміни та корисні мінерали, такі як залізо, фосфор, амінокислоти, калій та інші. Нежирне м’ясо курки, індички, кролика, яловичини має мало жирів, холестерину – вони не завдають шкоди нашому тілу, а саме серцю, судинам.
Якщо часто їсти нежирне м’ясо, білок сприяє загоєнню переломів, а м’ясний колаген допомагає суглобам та судинам працювати правильно.
Порівняння нежирного м’яса
Вважається, що телятина – це хороше дієтичне м’ясо, яке можна їсти без обмежень. Але це не зовсім так. У вареній телятині багато корисних вітамінів та мікроелементів, які чудово відновлюють тіло після травм, опіків та хвороб, але є й обмеження у споживанні телятини.
У телятині багато речовин, які спричиняють утворення сечової кислоти, що призводить до порушення обміну речовин.
А ось куряче м’ясо, на відміну від телятини, можна їсти щодня. Його дієтичні властивості подібні до телятини, вони легко засвоюються тілом та не мають протипоказань.
Куряче філе дуже низькокалорійне, тому його рекомендують їсти людям з надлишковою вагою, спортсменам та дітям. Курка багата на корисні вітаміни та мікроелементи: РР, А, В1, В2, В5, В6, В9, В12, С, Е, Н.
Також у курячій грудці великий вміст калію, сірки, фтору, кальцію, магнію, натрію, фосфору, хлору, йоду, заліза, цинку, міді, марганцю й кобальту. Найкраще приготувати куряче м’ясо на пару або відварити до готовності.
Також дуже корисно включати в раціон м’ясо індички, хоча воно набагато дорожче за курятину. Нежирне м’ясо індички містить багато вітамінів, багате кальцієм, залізом, сіркою, марганцем та допомагає тілу засвоювати кальцій, який надходить з інших продуктів. Завдяки частому споживанню індички ви захистите себе від остеопорозу, остеохондрозу та проблем з судинами.
М’ясо кролика також дієтичне та нежирне, деякі дієтологи навіть вважають його кориснішим за м’ясо птиці, але тут важливо, щоб він був домашнім. Завдяки легкозасвоюваному білку у м’ясі кролика людина може швидше одужувати, воно дає сили ослабленому тілу та не викликає алергічних реакцій.
Яке саме м’ясо підходить для вашого щоденного раціону – обирати тільки вам, але спочатку зверніть увагу на стан вашого здоров’я та можливі протипоказання.
Як правильно обрати м’ясо
- Коли ви купуєте м’ясо, перш за все переконайтеся, що воно якісне, і не бійтеся запитати у продавця підтвердження якості продукції, незалежно від того, де ви його купуєте – на ринку чи в магазині.
- Також дуже важливим є запах м’яса. Обирайте тільки те м’ясо, яке має насичений м’ясний аромат, без будь-яких ознак псування або хімічної обробки.
- Перевірте, що м’ясо не має слизу.
- Перевірте пружність м’яса: обережно натисніть на м’ясо пальцем і подивіться, як швидко воно повертає свою форму. Чим швидше зникає вм’ятина, тим свіжіше м’ясо.
Що стосується ціни, то найбільш економічним варіантом для нас є куряче м’ясо, з якого можна приготувати безліч страв, на відміну від інших видів м’яса.
Читайте також:
- Лушпиння цибулі: 6 несподіваних способів покращити ваше здоров’я
- Курка чи індичка: експертка порадила, яке м’ясо краще їсти