Курка чи індичка: експертка порадила, яке м’ясо краще їсти

Дослідження показують, що м’ясо підвищує ризик раку. Проте ця загроза в основному пов’язана з червоним обробленим м’ясом. Тому спокійно можна собі дозволити курку або індичку. Що здоровіше, розповіла експертка з харчування Хелена А. Іваніна.

Курка або індичка – калорійність

М’ясо курки та індички мають однакову калорійність на 100 г, і різниця між обома видами м’яса не більша, ніж різниця між окремими видами м’яса індички чи курки. Подивіться на калорійність у цих прикладах:

  • куряче філе: приблизно 100 ккал/100 г;
  • філе індички: приблизно 83 ккал/100 г;
  • куряча ніжка: приблизно 160 ккал/100 г;
  • стегенця індички зі шкірою: приблизно 135 ккал/100 г.

Відмінності більш помітні, якщо ви конвертуєте калорії в реальні порції – припускаючи, що на вечерю у вас є вибір з 200 г курячого або індичого філе, різниця складе близько 40 ккал (індичка менш калорійна). Якщо у вашому житті ви прискіпливо підраховуєте калорії, це може мати значення. Якщо ви харчуєтеся так, щоб просто підтримувати калорійний баланс, ви легко можете скласти дієту, в якій ця різниця не буде істотною.

М’ясо птиці вважається низькокалорійним, але будьте обережні! Наприклад, курячі крильця в паніровці можуть містити близько 300 ккал на 100 г, і часто на такій кількості важко зупинитися.

Курка або індичка – харчові цінності

Обидва види м’яса вважаються хорошим джерелом високоякісного білка в раціоні. Причому вміст білка в цьому випадку схоже: філе індички і філе курки містить приблизно 20-22 г білка на 100 г продукту (у індичці трохи більше, ніж у курці).

Філе також характеризується подібним низьким вмістом жиру (індичка приблизно 7 г і курка приблизно 9 г жиру на 100 г м’яса, грудка індички трохи пісніше). Саме співвідношення білків і жирів робить птицю таким популярним продуктом у раціоні спортсменів.

Варто підкреслити, що інші частини курки та індички трохи жирніші та містять менше білка, хоча вони все ще є хорошим джерелом білка в раціоні.

Яке м’ясо багатше на вітаміни та мінерали

Вони мають схожий склад і є дійсно поживними продуктами. Серед іншого вони містять: вітаміни B , A і E, а також залізо, магній, калій і фосфор. Відмінності в рівні вмісту включають, серед іншого: один з вітамінів групи В – ніацин (або РР ), якого в курячому м’ясі більш. Цей вітамін необхідний, в тому числі, для правильної роботи мозку та ендокринної системи. Проте в індичці майже вдвічі більше вітаміну В12, який бере участь у метаболізмі жирів і вуглеводів і необхідний для синтезу білка та формування оболонок нервів.

Курка чи індичка – як вибрати в супермаркеті

Противники м’яса птиці критикують обидва види м’яса, які продають у супермаркетах: критикують процес виробництва та обговорюють умови, в яких вирощують тварин. Також є закиди про надмірну присутність антибіотиків у м’ясі. Тому, купуючи м’ясо, вибирайте птицю від виробників, які підлягають перевіркам Ветеринарної інспекції. Інспектори не пускають на ринок м’ясо, яке не відповідає вимогам, визначеним у нормативних актах.

Читайте также: