ТОП-3 продукти, які містять найбільше клітковини

Організму потрібна клітковина, вона не тільки підтримує роботу кишечника, але й знижує рівень цукру та холестерину в крові.

Поживна клітковина

Однією з найважливіших поживних речовин є клітковина, також відома як харчові волокна. Ця речовина рослинного походження відіграє важливу роль у функціонуванні травної системи. Завдяки тому, що вона не перетравлюється і не всмоктується, то діє як віник, який ефективно «вимітає» залишки їжі з кишечника. Підтримує травлення, покращує перистальтику кишечника, уповільнює спорожнення шлунка і запобігає запорам.

Майже всі ми знаємо, що клітковина сприяє схудненню, а також сприятливо впливає на підтримку нормальної ваги. Оскільки вона наповнює шлунок і кишечник, ми довше відчуваємо ситість. Крім того, клітковина регулює рівень цукру в крові та знижує рівень т.зв «поганого» холестерину і допомагає підтримувати здоровий артеріальний тиск.

Дослідження показують, що люди, які регулярно вживають клітковину, менше схильні до серцевих захворювань, діабету 2 типу та ожиріння. Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, щоденне споживання клітковини має становити приблизно 20-40 грам. Немає сумніву, що вживання потрібної кількості клітковини має багато переваг для нашого здоров’я.

Чорні боби

Чорна квасоля — чудовий вибір, якщо вам потрібно збільшити кількість клітковини. На 100 г міститься 155 г клітковини. З цієї трохи солодкуватої бобової культури можна приготувати багато смачних страв.

Квасоля багата як розчинною, так і нерозчинною клітковиною. Також містить білок, вітаміни та мінерали. Завдяки вмісту антоціанів має сильні антиоксидантні властивості, тобто захищає клітини від пошкодження, викликаного вільними радикалами.

Фісташки

Є одним із найкорисніших джерел клітковини. Вони забезпечують велику кількість фолієвої кислоти та омега-3 жирних кислот. Вони також є джерелом «повноцінного білка», а тому містять усі дев’ять незамінних амінокислот, необхідних організму для синтезу білка.

Фісташки мають дуже високу антиоксидантну здатність, одну з найвищих у порівнянні зі значеннями, зафіксованими в дослідженнях багатьох харчових продуктів, широко відомих своїми антиоксидантними властивостями, таких як чорниця, гранат, вишня та буряк.

Авокадо

Популярний і смачний фрукт надзвичайно багатий на цінні поживні речовини та клітковину. Один авокадо містить розчинні та нерозчинні типи клітковини та має досить низький вміст цукру, на відміну від багатьох інших фруктів. Половина авокадо містить 4,5 г клітковини.

Також відомо, що авокадо сприяє хорошому здоров’ю кишечника. Клітковина в авокадо забезпечує відчуття ситості та підтримує здоров’я травної системи, а також містить корисні для серця мононенасичені жири, вітаміни та мінерали.

Читайте також: