Названо найкращі продукти, які допоможуть знизити рівень тригліцеридів

Високий рівень тригліцеридів у крові є поширеною проблемою, яка, на жаль, не викликає видимих ​​симптомів. Тим не менш, це становить серйозну небезпеку для здоров’я. Підвищений рівень тригліцеридів може бути фактором ризику розвитку багатьох захворювань, включаючи гострий панкреатит, атеросклероз, і навіть може сприяти інсульту або інфаркту.

На щастя, є спосіб підтримувати нормальний рівень тригліцеридів за допомогою правильної дієти.

Що таке тригліцериди. Яку роль вони відіграють в організмі

Тригліцериди – це тип жиру, який накопичується в жирових клітинах тіла, як під шкірою, так і в т.зв. вісцеральний жир. Вони становлять запас енергії для організму, забезпечуючи енергією м’язи та все тіло, коли ми споживаємо занадто мало калорій з їжею. Однак рівень тригліцеридів у нашому організмі також залежить від дієти та інших факторів.

Значення тригліцеридів в організмі можна оцінити за допомогою ліпідного профілю. Якщо ваш ліпідний профіль показує, що рівень тригліцеридів перевищує 150 мг/дл, це може бути ознакою того, що вам слід уважніше переглянути свій раціон. Варто підкреслити, що дієта, крім генетичних факторів і способу життя, наприклад фізичної активності або вживання алкоголю, впливає на рівень тригліцеридів.

Значення тригліцеридів 180 мг/дл ще не є небезпечним для життя, але рівні, що перевищують 200 мг/дл, можуть бути дуже небезпечними.

Високий рівень тригліцеридів у крові пов’язаний з багатьма негативними наслідками, зокрема: розвитку атеросклерозу, цукрового діабету 2 типу, ішемічної хвороби серця, пошкодженню внутрішніх органів, інсульту, гіпертонії.

Як знизити рівень тригліцеридів

Якщо у вас діагностовано підвищений рівень тригліцеридів, ви можете вжити певних заходів, щоб його знизити. Одним із ключових аспектів є зміна дієти на більш здорову, адаптовану до потреб організму.

Основні продукти, які сприяють зниженню рівня тригліцеридів

  • Вівсянка і цільнозернові продукти. Ці продукти багаті клітковиною, яка уповільнює засвоєння жирів з їжі і регулює рівень глюкози в крові. Це особливо корисно для людей з резистентністю до інсуліну, яка часто супроводжує підвищений рівень тригліцеридів.
  • Зелені листові овочі та помідори. Ці овочі багаті клітковиною та антиоксидантом лікопіном. Вживання сирих овочів може допомогти знизити рівень тригліцеридів.
  • Яблука, груші та ягоди . Ці фрукти містять клітковину, пектин і вітамін С. Ягоди багаті протизапальними антиоксидантами. Однак вам слід уникати висококалорійних фруктів, таких як виноград або стиглі банани, якщо рівень тригліцеридів у вас підвищений.
  • Жирна морська риба. Така риба, як скумбрія та лосось, багата корисними ненасиченими жирами, які мають протизапальні властивості. Вони відрізняються від насичених жирів, які містяться в червоному м’ясі.
  • Знежирені молочні продукти та бобові є чудовим джерелом білка, не містять великої кількості насичених жирних кислот і корисні людям з підвищеним рівнем тригліцеридів. Вони забезпечують організм необхідним білком, не підвищуючи ризик підвищення рівня жирів у крові.
  • Оливкова та рапсова олії. Олії першого віджиму та холодного віджиму, такі як оливкова та рапсова олії, є джерелом здорових жирних кислот, які не тільки не впливають негативно на ліпідний профіль, але й допомагають гасити запалення в організмі. Крім того, горіхи та насіння також є багатим джерелом здорових жирів, які можуть допомогти знизити рівень тригліцеридів.

Читайте також: