Експерти назвали насіння, яке покращує роботу мозку

Те, що ми їмо та п’ємо, має великий вплив на весь організм. Мозок не є винятком. Тому, щоб він міг ефективно функціонувати та сприймати велику дозу нової інформації, йому потрібні цінні інгредієнти.

Дієта та робота мозку

Корисна для мозку дієта, багата вітамінами та мінералами. Тип їжі, який ви обираєте, запускає сотні механізмів, тісно пов’язаних з інтелектуальними функціями мозку. Окремі інгредієнти їжі стимулюють вироблення та роботу нейромедіаторів. Вони відіграють дуже важливу роль у процесах запам’ятовування та пригадування вже відомого вмісту. Ці типи хімічних речовин відповідають за передачу сигналів між нервовими клітинами та нейронами. Без таких імпульсів неможливо мислити, запам’ятовувати та ефективно сприймати нову інформацію.

Цікаво, що мозок використовує до 25 відсотків нашої енергії, він живиться глюкозою і киснем, але це не означає, що вживання цукру покращує його роботу. Мозок потребує складних вуглеводів, у яких цукор виділяється поступово, щоб організм міг використовувати його відповідно до своїх потреб.

Під час інтенсивних розумових навантажень варто тягнутися не лише до горіхів, сочевиці чи сої. Насіння чіа також є чудовою їжею для мозку. Вчені називають їх суперфудами саме в контексті підтримки роботи мозку.

Корисні властивості насіння чіа

Німецький дослідник Пітер Оннекен опублікував аналіз у Journal of Nutrition & Food Sciences про те, як насіння чіа підвищує когнітивний інтелект.

Для участі в дослідженні було відібрано дві групи з 34 600 студентів. Учасникам було в середньому 21,3 року, 96 відсотків з них були жінки. Високий відсоток жінок серед учасників був навмисним, оскільки ця стать має вищий рівень хвороби Альцгеймера .

Жоден з учасників не страждав алергією, гіпертонією та не приймав ліків, що розріджують кров. Потім учасників розділили на дві групи: інтервенційну та контрольну. Група втручання приймала 5 г насіння чіа щодня протягом 21 дня, а контрольна група не вносила змін у свій поточний раціон.

Потім був проведений тест на пам’ять. Контрольна група, учасники якої не змінювали свій раціон, змогла запам’ятати в середньому лише 5,4 терміна. Група втручання, в якій учасники споживали насіння чіа, змогла запам’ятати в середньому 6,6 термінів. Це означає, що група втручання забула лише 16,5% термінів, тоді як контрольна група забула майже вдвічі більше, а саме 29%.

Потім вчені перевірили рівень інтелекту досліджуваних груп. Учням було поставлено завдання зібрати літак із 111 частин. Збірка під час перших тестів зайняла в середньому 41 хвилину 41 секунду. Обидві групи фінішували майже одночасно з різницею всього в кілька хвилин.

Група втручання показала себе значно краще, ніж контрольна група, оскільки вони зібрали літак у середньому на 14 хвилин 59 секунд швидше.

За словами авторів, було підтверджено основне припущення про те, що відповідна дієта позитивно впливає на когнітивні здібності. Це було доведено не лише двома тестами високої значущості, але й завданням на пам’ять, яке вказує на те, що споживання насіння чіа може позитивно вплинути на пам’ять. Автори були особливо здивовані значними відмінностями в прогресі навчання.

Читайте також: