Убе, або фіолетовий батат: що це за овоч та чим він корисний

Його назвали найбажанішим овочем 2023 року. Він привертає увагу не тільки своїм цікавим зовнішнім виглядом, але і смаком. Як справжня копальня вітамінів, мінералів і антиоксидантів, він благотворно впливає на функціонування організму. До нього варто потягнутися, адже він зміцнює імунітет, а також підтримує здоров’я серця та кровоносної системи.

Що таке убе

Убе, або фіолетовий батат, родом з Філіппін. Він став відомим завдяки аналізу кулінарних трендів WGSN Food & Drink Influencer Map. Як підкреслили автори звіту, овоч підкорює рейтинги в області «Їжа та напої». Кухарі часто поєднують їх з вершковими, бархатистими текстурами і смаками – від пудингу до кокоса.

Убе, як справжній делікатес філіппінської кухні, має багато переваг для здоров’я. Його солодкий, ніжний смак з горіховою ноткою і характерний зовнішній вигляд роблять його не тільки смачною добавкою до різноманітних страв (зокрема, пюре, млинців, супів, салатів, тортів, десертів), а й цінним компонентом здорового харчування. Завдяки своїм властивостям його називають суперфудом і заслуговує на особливу увагу.

Цей фіолетовий коренеплід містить багато поживних речовин, корисних для організму. Він також містить природні фітохімічні речовини, такі як антиоціаніни, які впливають на зовнішній вигляд убе. Ці сполуки мають антиоксидантну та протизапальну дію, що може благотворно впливати на здоров’я серця та кровоносної системи.

Джерело вітамінів

Убе – безцінне джерело вітамінів. Містить, серед іншого: вітамін С, який підтримує наш імунітет, особливо в періоди підвищеної інфекції. Завдяки вмісту вітаміну А фіолетова солодка картопля підтримує здоров’я очей і шкіри.

Такі мінерали, як калій, мідь і залізо, також містяться у великих кількостях у фіолетовому солодкому картоплі. Калій необхідний для правильного функціонування нервів і м’язів, а залізо бере участь у виробництві і розвитку еритроцитів. Овоч також багатий вуглеводами, які забезпечують організм енергією і можуть бути чудовим інгредієнтом у раціоні фізично активних людей.

Також варто додати, що цей фіолетовий овоч має нижчий глікемічний індекс, ніж його родич – біла картопля, а тому після його споживання рівень цукру в крові підвищується повільніше .

На жаль, убе важко знайти в магазинах. Найкраще шукати його в магазинах, що торгують продуктами для азіатської кухні, а в інтернеті можна купити овоч у вигляді фіолетового порошку, яким фарбують страви.

Читайте також: