Експеркти назвали овоч, який дарує відчуття ситості на довгі години

Коли ми думаємо про здорові овочі, ми рідко думаємо про картоплю. Це варто змінити. Картопля давно має погану репутацію, оскільки її пов’язують із збільшенням ваги та підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу. Однак нове дослідження Центру біомедичних досліджень Пеннінгтона, опубліковане в Journal of Medicinal Food, показує, що картопля не тільки не підвищує ризик збільшення ваги, але й містить цінні поживні речовини та користь для здоров’я.

Картопля для схуднення

На думку вчених, картопля може допомогти людям позбутися зайвої ваги. Дослідники виявили, що заміна м’яса менш калорійною картоплею може збільшити втрату ваги «без особливих зусиль». Учасники американського дослідження «швидше насичувались», коли більш калорійну їжу замінювали картоплею.

– Ключовий аспект нашого дослідження полягає в тому, що ми не зменшили розміри порцій страв, але зменшили їх калорійність, додавши картоплю. – коментує професор Кандіда Ребелло з Пеннінгтонського дослідницького центру в Луїзіані. – Частину м’яса ми замінили картоплею, і учасники дослідження швидше насичувались і часто більше нічого не додавали в їжу. Завдяки картоплі можна схуднути без зусиль.

Чи можна їсти картоплю діабетикам

Дослідники набрали 36 людей віком від 18 до 60 років із зайвою вагою, ожирінням або резистентністю до інсуліну. Учасників годували суворо контрольованою дієтою, яка включала загальнодоступні продукти, включаючи квасолю, горох і м’ясо або рибу, а також білу картоплю з м’ясом або рибою. Обидві дієти містили багато фруктів і овочів і замінювали приблизно 40% типового споживання м’яса квасолею, горохом або картоплею.

Дослідження показали, що вживання квасолі та гороху покращує рівень глюкози в крові у людей з нещодавно діагностованим діабетом 2 типу. Щоб збільшити вміст клітковини в раціоні, картоплю варили з шкіркою, а потім охолоджували протягом 12-24 годин. Ці овочі були частиною основних страв на обід і вечерю і подавались у вигляді картопляного пюре, запечених шматочків, картопляного салату і печеної картоплі на обід і вечерю.

– Люди зазвичай їдять однакову кількість їжі, щоб відчути ситість, незалежно від калорійності порції. Вживаючи важчі, але низькокалорійні продукти, ви легко зменшите калорійність. Ключовим аспектом нашого дослідження є те, що ми не зменшили розміри порцій страв, але зменшили їх калорійність, додавши картоплю. Страви були адаптовані до індивідуальних калорійних потреб кожного учасника, але частина м’яса була замінена картоплею. Учасники дослідження швидше відчували ситість і часто не доїдали. В результаті вони схудли, не докладаючи зусиль. – каже професор Кандіда Ребелло.

Читайте також: