Названа каша, яка допоможе схуднути та очистити кишечник

Ця каша допоможе в схудненні. Вона очистить кишечник та надасть безцінні мінерали та вітаміни. Мова йде про кашу булгур.

Ця крупа є глютеновим продуктом, тому що виготовляється з твердих сортів пшениці. Її зерна спочатку відварюють, а потім сушать, і таким чином виходить смачна крупа. У минулому булгур був перш за все інгредієнтом близькосхідної кухні (в основному Західної Азії) і заміною рису або кускусу. Сьогодні він відомий практично в усіх куточках світу.

Харчова цінність і калорійність булгуру

Низький глікемічний індекс (ГІ = 46), корисна калорійність (100 г продукту становить приблизно 83 ккал), а також високий вміст клітковини та антиоксидантів – недарма цю крупу цінують діабетики та люди, які хочуть схуднути.

Користь булгура для здоров’я:

  • покращує процеси травлення і регулює роботу кишечника;
  • завдяки вмісту калію позитивно впливає на роботу серця та інші процеси кровообігу;
  • запобігає запорам;
  • підтримує роботу нервової системи – рекомендований вагітним і годуючим жінкам завдяки фолієвій кислоті;
  • покращує зовнішній вигляд шкіри, волосся і нігтів – це завдяки вмісту, серед іншого, вітамінів групи В.

Чим відрізняються сорти булгура

Сорти булгура відрізняються по товщині.

Дрібнозернистий краще використовувати в супах, для начинки овочів або як добавку до салатів. Середньозернистий – використовується як добавка до плову, тобто традиційних східних страв з овочами, шматочками баранини, птиці або риби і гострими спеціями. Грубозернистий також підходить для плову, але і для інших м’ясних страв.

Кому не бажаний булгур

Усім людям з алергією на глютен або його непереносимістю не слід їсти цю крупу.

Грубозернистий сорт не рекомендується при захворюваннях травної системи, особливо при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, а також захворюваннях, при яких не рекомендується прискорення перистальтики кишечника (наприклад, у хворих з хронічною діареєю). При подібних проблемах споживання і більш дрібних сортів круп має бути обмеженим і досить помірним.

Читайте також: