Ці продукти не їдять дієтологи: краще від них відмовитися, щоб бути здоровим

Спосіб життя має величезний вплив на здоров’я та самопочуття. Одним з визначальних факторів є дієта. Вкрай важливо правильно харчуватися. Однак часто буває так, що в меню переважають продукти, які нічого не додають організму, крім порожніх калорій. Дієтолог розповіла, чого не можна їсти.

В інтерв’ю британському порталу express.co.uk дієтолог Нікола Ладлам Рейн перераховує, що варто виключити зі щоденного меню.

– Продукти, які зазвичай використовуються в нашому щоденному раціоні, особливо багаті цукром, нездоровими жирами та добавками, з часом можуть сприяти проблемам зі здоров’ям, – каже експерт.

За її словами, увага до харчової цінності продуктів та їх впливу є запорукою підтримки оптимального здоров’я та профілактики багатьох хронічних захворювань. Мова йде про свідомий вибір дієти, який веде до хорошої якості життя.

Шкідливі напої

Рейн перелічує продукти, яких вона уникає в магазині. У її меню немає місця газованим напоям і солодким сокам.

– Такі продукти можуть сприяти розвитку ожиріння, діабету 2 типу та хвороб серця. Вони мають невелику поживну цінність або взагалі не мають, забезпечують багато калорій і мають руйнівний вплив на зуби, пояснює вона.

Спеціаліст процитувала результати дослідження (опублікованого в «Circulation» у 2019 році), які показали, що підсолоджені напої пов’язані з вищим ризиком серцевих захворювань. Вона рекомендує обмежити споживання цих продуктів до мінімуму або зовсім відмовитися від них заради свого здоров’я. Їх можна замінити негазованою водою з фруктовими або трав’яними чаями.

Продукти з високим рівнем обробки

Також дієтолог зазначає, що ми любимо їсти їжу з високим ступенем обробки. Такі продукти мають високу енергетичну цінність і низьку харчову цінність. У їх складі серед інших переважають: емульгатори, консерванти, штучні барвники, ароматизатори або підсолоджувачі.

– Ці висококалорійні продукти часто містять трансжири та додані сіль і цукор. Їх регулярне споживання може мати негативний вплив на здоров’я і пов’язане з розвитком багатьох захворювань, в тому числі: ожиріння, гіпертонія та серцеві захворювання, – пояснює Рейн. – Тому рекомендується виключити з меню готові страви, страви, смажені у фритюрі, солодкі та солоні закуски (наприклад, чіпси, крекери, печиво).

Червоне та оброблене м’ясо

Червоне та оброблене м’ясо (наприклад, бекон, м’ясо, ковбаси) також не є корисним для вашого здоров’я. Вони містять багато насичених жирних кислот, і під час обробки виробляють хімічні речовини, які можуть призвести до проблем зі здоров’ям. Їхнє надмірне споживання підвищує ризик серцевих захворювань, інсульту та деяких видів раку, каже дієтолог.

Навіть існує зв’язок між вживанням червоного та обробленого м’яса та підвищеним ризиком розвитку колоректального раку.

Читайте також: