В яких продуктах міститься вітамін Е: список від дієтолога

Вітамін Е відомий своїм впливом на шкіру. Він часто присутній в косметиці, але варто стежити за його рівнем в організмі. Де він міститься та я в яких продуктах шукати, розповіла польська дієтологиня Івона Пражмо.

Продукти, які містять вітамін Е

Добова потреба у вітаміні Е залежить від статі та віку, а також від наявності порушень обміну речовин. У жінок вона становить 8 мг, у чоловіків 10 мг. Максимальна доза вітаміну Е, яку може споживати доросла людина, становить 1000 мг на добу. Найкращими джерелами є яйця, вершкове масло, справжнє молоко, паростки, горіхи, зелені листові овочі, перець, морква, оливкова олія, свинина, яловичина та птиця.

Однак варто пам’ятати, що при термічній обробці харчових продуктів відбувається розкладання вітаміну Е. Тому найкраще вживати ці продукти в мінімально обробленому вигляді. Вітамін Е є жиророзчинним вітаміном, тому ви також повинні переконатися, що у вашій їжі є жир.

Розглядаючи добавку, варто переконатися, чи містить добавка натуральну форму вітаміну Е – d-альфа-токоферол. Природна форма більш ніж у 3,5 рази сильніша за синтетичну, яка, ймовірно, підвищує ризик розвитку раку.

Дефіцит вітаміну Е

Дефіцит вітаміну Е найчастіше викликаний не його недостатнім надходженням з їжею, а порушенням всмоктування, кишково-печінкової циркуляції або гемолітичною анемією. Дефіцит вітаміну Е найчастіше спостерігається у людей, які борються із запаленням кишечника.

Дефіцит вітаміну Е може проявлятися, серед іншого, у: проблеми з фертильністю, погіршення зору, розлади концентрації, м’язова дистрофія, зроговіння і прискорене старіння шкіри, уповільнене загоєння ран і прискорений розпад еритроцитів.

“Якщо ми хочемо покращити стан шкіри, ми можемо поєднати добавки вітаміну Е з вітаміном С, що посилить антиоксидантну дію вітаміну Е. Таке поєднання значно зменшить запалення шкіри, викликане, серед іншого, в результаті надмірного впливу сонячних променів”, – наголосила дієтологиня.

Читайте також: