Ускладнюють травлення: популярні продукти, які можуть погіршити самопочуття

Деякі продукти можуть викликати неприємні проблеми з травленням. Це не завжди важкі та нездорові страви. Серед продуктів, які ми вважаємо, що вони благотворно впливають на наш організм, є і ті, які перешкоджають правильному травленню.

Симптоми проблем з травленням включають здуття живота, розлад шлунку, рефлюкс, печію та гази. Вони можуть бути викликані деякими продуктами в нашому раціоні. Однак те, що викликає у вас проблеми з травленням, може бути абсолютно байдужим для шлунка іншої людини.

Реакція на страви і продукти – справа дуже індивідуальна. Тому, якщо у вас є проблеми з травленням, спробуйте з’ясувати, що їх викликає, і уникайте цих продуктів або готуйте їх належним чином.

М’ята

Хоча м’яту часто рекомендують при проблемах зі шлунком, у деяких людей вона також може викликати печію та розлад травлення. М’ята діє так само, як цитрусові, розслабляючи стравохідний сфінктер і дозволяючи шлунковій кислоті повертатися назад у стравохід.

Смажена їжа

Це найчастіша причина проблем зі шлунком після їжі. Смажена їжа жирна і важко перетравлюється. Вона можутье викликати біль у животі, діарею та кислотний рефлюкс.

Якщо ви не уявляєте життя без котлети або картоплі фрі, спробуйте приготувати їх з невеликою кількістю олії і прагнути поступово повністю виключити з цих страв жиру. Котлети і картоплю фрі можна готувати знежиреними на відповідній сковороді, в духовці або в пристосуванні для знежиреного приготування страв, наприклад, у «сухій» фритюрниці.

Цукерки та жуйки

Іншою групою продуктів, які можуть викликати проблеми зі шлунком, є жувальна гумка, цукерки та продукти без цукру, які містять цукрові спирти, тобто т.зв. поліоли, наприклад еритрит, ксиліт або сорбіт. Поліоли можуть спричинити газоутворення та розлад шлунку, особливо якщо їх приймати у великих кількостях.

Якщо ви помітили, що від цукерок або гумки погіршується самопочуття, почніть звертати увагу на склад цих продуктів і вибирайте ті, на етикетці яких немає еритриту, ксиліту, сорбіту, малититу або маніту.

Цитрусові фрукти

Цитрусові дуже корисні, вони насичують вітамінами, взимку чудово поєднуються зі зігріваючими напоями, а влітку освіжають. На жаль, апельсини, лимони, лайми та грейпфрути можуть викликати печію у багатьох людей. Цитрусові розслаблюють сфінктер стравоходу, що дозволяє шлунковій кислоті проникати в стравохід. Так виникає печія.

Квасоля

У свою чергу, квасоля є одним із винуватців газоутворення, дискомфорту в животі та здуття. Це пояснюється тим, що квасоля містить неперетравлювані та ферментовані волокна, відомі як олігосахариди. Якщо їжа бобів викликає у вас дискомфорт, не варто від них відмовлятися. Пам’ятайте, що це овоч, який благотворно впливає на організм.

Щоб уникнути неприємних недуг, замочіть квасолю мінімум на чотири години, і тільки після цього відцідіть і варіть у свіжій воді.

Капуста та брокколі

Інші овочі, які призводять до газів, здуття живота та дискомфорту в животі, – це так звані хрестоцвіті овочі. До них відносяться капуста, брокколі. Однак вони корисні і цінні для організму, тому відмовлятися від них в раціоні не рекомендується. Однак намагайтеся їсти їх не сирими, а вареними. Це зведе до мінімуму побічні ефекти від вживання цих продуктів.

Гостра їжа

Гостра їжа також може викликати проблеми зі шлунком у деяких людей. Зазвичай це викликає рефлюкс і печію. Як гостра, так і кисла їжа розслабляють стравохідний сфінктер і відкривають шлях для шлункової кислоти в стравохід. Якщо у вас виникають проблеми після вживання гострої їжі, вибирайте більш м’які смаки.

Шоколад

Були кислі та гострі страви, тепер настала черга солодких. Шоколад також відноситься до продуктів, які ускладнюють травлення. Він також розслаблює стравохідний сфінктер і може викликати печію та розлад травлення.

Читайте також: