Як сіль впливає на здоров’я: користь та шкода для організму

Натрій, що міститься в солі, пронизує наш раціон і, безперечно, виступає важливим мікроелементом для організму. Однак, його надмірне споживання, яке трапляється значно частіше, ніж дефіцит, негативно впливає на здоров’я. Тож, розповідаємо про те, чому і як надмірна кількість солі в раціоні може зашкодити організму.

Як сіль впливає на здоров’я

Хоча натрій необхідний для скорочення м’язів, надмірне споживання солі насамперед підвищує рівень натрію, що збільшує ризик високого кров’яного тиску та серцевих захворювань.

Наукові дослідження демонструють чітку залежність: чим більше солі ми споживаємо, тим вище стає наш кров’яний тиск. Найсильніший ефект спостерігається у людей з вже підвищеним кров’яним тиском, але дослідники також зафіксували зростання тиску у осіб з нормальними значеннями артеріального тиску.

Також, внаслідок надмірного споживання натрію, можуть виникати набряки, порушення обміну речовин, затримка рідини в організмі та зміцнення спазмів судин, що особливо небезпечно для людей із захворюваннями серця.

У дітей надлишок натрію може підвищити ризик розвитку остеопорозу у зрілому віці, негативно впливати на ендокринну і нервову системи, а також порушувати функціонування підшлункової залози та нирок.

Недостатнє споживання солі в раціоні також може мати негативні наслідки. Організм може почати запозичувати необхідні мікроелементи з тканин, що призводить до слабкості у м’язах, запаморочення, швидкої втоми та загального погіршення самопочуття.

Добова норма вживання солі

Згідно з дієтичними рекомендаціями МОЗ та UNICEF, дорослим слід обмежити споживання натрію до 2,3 г на добу, що приблизно дорівнює 5,75 г солі або одній чайній ложці кухонної солі.

Всесвітня організація охорони здоров’я та Міжнародне товариство гіпертонії рекомендують обмежити споживання натрію до 2 г на день. Американська асоціація серця стверджує, що бажано не перевищувати 1,5 г натрію, що відповідає приблизно пів чайної ложці кухонної солі на день, особливо для осіб із підвищеним кров’яним тиском. Для дітей віком від 4 до 8 років рекомендується не перевищувати 1,9 г натрію, що відповідає 4,75 г солі на день.

Особливо обережно слід вживати сіль у таких випадках:

  • хвороби нирок;
  • виразкова хвороба шлунку або гастрит з підвищеною кислотністю;
  • порушення роботи підшлункової залози;
  • запальні процеси у кишківнику;
  • нагромадження рідини в черевній порожнині;
  • ревматизм;
  • захворювання серцево-судинної системи, серцева недостатність, гіпертонія;
  • захворювання шкіри;
  • хронічні запальні процеси носа та очей, глаукома.

При наявності хронічних захворювань варто проконсультуватися з лікарем стосовно оптимальної кількості солі в раціоні та дієти.

Як знизити рівень солі в раціоні

Щоб знизити рівень солі в вашому раціоні, слід дотримуватися наступних порад:

  • Уважно вивчайте етикетки продуктів. Споживання натрію важко виміряти точно, оскільки він міститься не лише у кухонній солі, але й у консервах та інших продуктах. Особливу увагу слід звертати на вміст натрію в готових продуктах.
  • Збільшуйте споживання калію. Овочі, фрукти, боби, горіхи та молочні продукти є відмінними джерелами калію. Збільшення споживання цих продуктів може допомогти знизити рівень натрію у вашому організмі.
  • Експериментуйте з приправами. Використання більше трав і спецій у приготуванні їжі допоможе знизити споживання солі. Гострі приправи, такі як перець чилі, і кислоти, які містяться в лимонному соку та оцту, можуть підсилити смак без великої кількості солі.
  • Промивання консервованих продуктів. Деякі консервовані продукти, такі як боби та овочі, містять велику кількість солі. Зливши воду і промивши їх, ви можете зменшити кількість солі, яку вони містять.
  • Враховуйте загальний режим харчування. Важливо пам’ятати, що вплив різних інгредієнтів на здоров’я залежить від загального режиму харчування. Наприклад, середземноморська дієта, багата на калій та бідна на натрій, може знизити ризик серцево-судинних захворювань. Однак перед зміною дієти варто проконсультуватися з фахівцем у галузі дієтології.

Читайте також: