Лосось виявився не таким вже й корисним: експерти радять обирати іншу рибу

Вчені виявили, що значення лосося як дієтичного продукту переоцінене. Йдеться про вирощеного лосося, який містить менше поживних речовин, ніж риба, якою його годують. Тож які вітаміни та мінерали втрачає вирощений лосось? А яка риба виявляється здоровішою за неї?

Що не так з лососем

Вчені з Кембриджського університету, Ланкастерського університету, Університету Стірлінга та Університету Абердіна показали, що виробництво лосося, вирощеного на фермах, призводить до втрати м’яса риби аж шести з дев’яти важливих поживних речовин. Таким чином, риба, вирощена на фермах, не забезпечить нас кальцієм, йодом, залізом, омега-3, вітаміном B12 і вітаміном A, яких ми могли б очікувати.

Саме вирощений лосось часто потрапляє на полиці магазинів. А от дикий лосось, тобто виловлений у дикій природі в океанах, річках і озерах, насправді цінується завдяки високому вмісту поживних речовин. Тим часом до половини лосося, що продається у світі, вирощують на фермах.

Дикий лосось харчується іншими організмами, які знаходяться в їхньому природному середовищі існування, а вирощеного лосося годують обробленими продуктами з високим вмістом жиру та білка, що спричиняє його збільшення. Дослідження показують, що в результаті дієтичних відмінностей харчова цінність вирощеного лосося стає нижчою.

Що їсти замість лосося

Можна обрати таку рибу, як скумбрія, сардини і оселедець. Вони є джерелом важливих для здоров’я людини інгредієнтів, зокрема кальцію, омега-3 кислот і вітаміну В12.

Спостереження вчених показують, що більшість диких видів риб, які використовуються для годівлі лососем, вирощеним на фермах, мають подібний або вищий діапазон поживних речовин і щільність, ніж лосось. Встановлено, що кількість кальцію в філе дикої риби, яку годують лососем, у п’ять разів вище, ніж у лососі.

Згідно з дослідженням, риба, яку годували вирощеним лососем, містила в чотири рази більше йоду, а також у 1,5 рази більше заліза, омега-3 кислот, вітаміну В12 і вітаміну А. Єдиною перевагою для лосося були рівні селену і цинку, які виявилися в цій рибі вищими.

Використання дикої риби в якості корму для лососів передбачає втрати до 80%. кальцій і йод. Лосось, вирощений на фермах, залишається цінною з точки зору поживності рибою. Однак, щоб краще урізноманітнити раціон, може бути корисним розширити асортимент риби, яку ми вибираємо. Варто включити в свій раціон багато видів риби, в тому числі оселедець, скумбрію і сардини.

Читайте також: