Названа найкраща і найкорисніша частина свинини: у ній найменше жиру

Після м’яса птиці та яловичини, найбільш популярною є свинина. Та багато хто уникає її, бо вважає, що в ній багато калорій. Проте є частина свинини, яка не нашкодить організму.

Найкорисніша частина

Свинина технічно є червоним м’ясом. Найкориснішою його частиною є вирізка. Це м’яз, що проходить уздовж спини. Свиняча вирізка має ніжне, делікатне м’ясо. Часто є основним елементом запікання. Його також можна тушкувати або смажити, якщо правильно підібрати олію. Свинячу вирізку цінують не тільки за смакові якості. Виявляється, що необхідно всього 15 хвилин інтенсивного бігу, щоб спалити 100 г. цього продукту.

Калорійність свинячої вирізки

Калорійність свинячої вирізки буде залежати від способу термічної обробки:

  • сира свиняча вирізка – приблизно 120 ккал/100 г,
  • смажена свиняча вирізка – приблизно 250 ккал/100 г,
  • відварна свиняча вирізка – приблизно 200 ккал/100 г,
  • запечена свиняча вирізка – приблизно 160 ккал/100 г,
  • копчена свиняча вирізка – приблизно 170 ккал/100 г.

Свиняча вирізка не жирна. Містить 3,51 г жиру/100 г. Крім того, містить: 26,17 г білка, 421 мг калію, 57 мг натрію, 1,15 мг заліза, 29 мг магнію, 6 мг кальцію, 0,2 мг цинку, 0,2 мг фосфору, 7432 мг ніацину, 0,387 мг рибофлавіну, 0,95 мг тіаміну, 0,08 мг вітаміну Е, 0,739 мг вітаміну В6.

Користь свинячої вирізки

Не можна заперечувати, що при поєднанні свинячої вирізки з птицею або яловичиною в ній міститься менше корисних речовин. Однак, коли мова заходить про саму свинину, це буде здоровий вибір.

Білок, присутній у вирізці, легко засвоюється. Підтримує побудову і регенерацію тканин. Цікаво, що ця частина свинини не містить вуглеводів, що особливо слід враховувати людям, які дотримуються дієти для схуднення, і спортсменам.

Свиняча вирізка також є відмінним способом отримання з їжі вітаміну В12, якого немає в рослинних продуктах. Він підтримує виробництво еритроцитів, синтез ДНК і функціонування нервової системи.

Не можна забувати і про цинк, необхідний для синтезу білка, який також міститься в свинячій вирізці. Він не тільки необхідний для виробництва гормонів щитовидної залози, але також є цінними антиоксидантами, які знижують ризик передчасного старіння.

Поради при покупці

Якщо ми хочемо купити свинячу вирізку, слід звернути увагу на її колір, запах і консистенцію. Варто знати, що свіжа свиняча вирізка буде мати світло-рожевий колір по всьому шматку. Коричневий і жовтий кольори можуть вказувати на м’ясо нижчої якості і більшої жирності.

Читайте також: