Чи покращиться ваш сон, якщо ви перестанете пити каву

Якщо ви відмовитеся від кави, ваш сон може покращитися, проте, зазначають фахівці, це може не трапитися відразу. І чим більше кави ви вживаєте, тим складнішим може бути цей перехід, повідомляє Healthdigest.

Як кава ускладнює сон

Причина, чому кава може ускладнити сон, полягає в тому, що кофеїн заважає накопиченню в мозку речовини, відомої як аденозин, протягом дня. Чим вищий рівень аденозину в мозку до кінця дня, тим сильніше ви втомлюєтеся до ночі, стверджується в публікації.

Згідно з опитуванням, проведеним у 2023 році, майже 80% учасників, які щодня споживають каву, повідомили, що випивають дві або більше чашок протягом робочого тижня. У людей з вищим рівнем споживання кави різке припинення її вживання може призвести до порушень циклу сну.

“У завзятих поціновувачів кави ці розлади сну можуть виявитися у формі безсоння, одного з численних можливих симптомів відмови від кофеїну”, – вказується у публікації.

Експерти рекомендують поступово зменшувати споживання кави, і з часом симптоми зменшаться. Передбачається, що цикл сну відновиться протягом 7-14 днів. Після цього часу спостерігається покращення сну.

“Наприклад, спробуйте зменшити споживання кави на 50% протягом першого тижня, а потім знову зменшити його вдвічі протягом другого тижня, і так далі. Таким чином, ви можете знизити ймовірність виникнення синдрому відміни приймання кофеїну, який може супроводжуватися головними та м’язовими болями, нудотою, затуманенням свідомості, запорами та денною сонливістю”, – зазначають експерти.

Читайте також: