Як визначити, що розчинна кава вже зіпсувалася та не придатна до вживання

Розчинна кава – популярний та зручний у приготуванні напій, який полюбляють багато людей. Її простота та доступність роблять її фаворитом серед ранкових ритуалів, ділових зустрічей та дружніх посиденьок. Якщо ви полюбляєте саме розчинну каву, важливо знати, як довго вона може зберігатися, аби насолоджуватися лише свіжим та якісним напоєм. Тож експерти діляться чіткими ознаками зіпсованої кави, щоб ви могли легко її розпізнати.

Скільки зберігається розчинна кава

Розчинна кава має властивість зберігатися набагато довше, ніж мелена кава. Під час зберігання мелена кава може псуватися вже протягом двох тижнів, тоді як нерозпакована розчинна кава може зберігатися від 2 років до двох десятиліть, в залежності від умов зберігання. Цю інформацію надають фахівці компанії Canadian Heritage Roasting Company з Канади.

Оскільки у розчинній каві міститься менше вологи, бактеріям та плісняві складніше жити й розмножуватися в такому середовищі.

Проте, якщо розчинну каву вже розпаковано, і ви постійно зачерпуєте її ложкою, вона також може псуватися з плином часу. Навіть у такому випадку важливо вміти виявити ознаки псування.

Як зрозуміти, що розчинна кава зіпсувалася

Після порушення герметичності упаковки, вплив кисню та вологи призводить до прискорення процесу розкладання розчинної кави. Це може призвести до зміни смаку, аромату та інтенсивності напою. З часом кавові гранули можуть стати «черствими», втратити характерний смак і аромат.

Хоча малоймовірно, що кава зіпсується у звичайному розумінні цього слова, її смакові якості можуть погіршитися настільки, що ви просто не захочеться її споживати.

Якщо розчинна кава стала надто грудкуватою або вологою, або має неприродний кислий або пліснявий запах, це ознаки того, що вона зіпсувалася. У такому випадку краще уникати вживання такої кави.

Правила зберігання розчинної кави

Більшість методів зберігання, таких як охолодження чи заморожування, не рекомендуються для розчинної кави. Холодильники та морозильники зазвичай є відносно вологими середовищами, і зберігання розчинної кави в них може призвести до потрапляння вологи в каву. Волога, у свою чергу, є ворогом розчинної кави, оскільки сприяє швидкому погіршенню якості.

Для забезпечення максимального терміну придатності розчинної кави рекомендується зберігати її у дуже герметичному контейнері, подалі від джерел тепла, світла та вологи. Найкращим варіантом може бути суха шафка у приміщенні з нормальною вологістю, яка складає близько 50%.

Читайте також: