Як їсти без шкоди для організму: рейтинг “найчистіших” та “найбрудніших” продуктів

Щороку американська некомерційна організація Environmental Working Group (EWG) публікує два списки: “найчистіших” та “найбрудніших” продуктів. Ці списки ґрунтуються на результатах дослідження рівня забруднення пестицидами у продуктах харчування. Про те, які ж продукти потрапили до цього списку розповідає нутриціологиня Анастасія Голобородько.

Рейтинг екологічно чистих та брудних продуктів

“Dirty dozen list – найбільш забруднені пестицидами продукти, це не означає відмову від них, але акцент на те що їх краще купувати органічні чи за сезоном. Clean fifteen list – харчові продукти, які можна купувати будь-якими, ну або майже будь-якими”, – говорить нутриціологиня Анастасія Голобородько.

Дослідження проводили в Штатах, проте цим списком можна скористатися і в Європі.

Що треба знати про забруднення продуктів пестицидами

“Хочеться, щоб всі їли багато фруктів та овочів. Якщо органічні продукти не доступні, традиційно вирощені за сезоном завжди будуть кращим вибором. Полуниця в червні, кавун – ближче до вересня – оце сезон”, – каже Голобородько.

Наука вивчає та знає зв’язок між споживанням пестицидів (гербіцидів, фунгіцидів теж) і проблемами зі здоров’ям. Вона виявляє підвищений ризик раку, шкоду нервовій системі, негативний вплив на репродуктивне здоров’я, населення мікробіому кишківника

“Еnvironmental working group робить акцент на те, як пестициди можуть завдати шкоди здоров’ю дітей, оскільки діти більш чутливі до наслідків впливу пестицидів”, – пояснює нутриціологиня.

Щоб позбутись пестицидів, недостатньо помити або очистити продукти. Але на немитих продуктах може залишитися реально більше залишків, тому продукти треба мити, перш ніж їсти.

Список екологічно “чистих” продуктів:

  • авокадо;
  • цукрова кукурудза;
  • ананас;
  • цибуля;
  • папайя;
  • зелений горошок (заморожений);
  • спаржа;
  • диня;
  • ківі;
  • капуста;
  • кавун;
  • гриби;
  • манго;
  • солодка картопля (батат);
  • морква.

Список екологічно “брудних” продуктів:

  • полуниця;
  • шпинат;
  • капуста, кейл;
  • виноград;
  • персики;
  • груші;
  • нектарини;
  • яблука;
  • солодкий та гострий перець;
  • вишні;
  • лохина;
  • зелена стручкова квасоля.

Читайте також: