Маркетингові хитрощі: продукти “без цукру” та з “вітамінами”, яких слід остерігатися

Під час купівлі продуктів у магазині важливо бути пильними та не піддаватися хитрощам маркетологів. Наприклад, на етикетці часто можна побачити твердження про те, що продукт не містить цукру. Проте не завжди це відповідає дійсності.

Які написи потрібно враховувати на продуктах

“Без цукру”

За висновками дієтологині Вікторії Радостної, продукти, на яких вказано “без цукру” або “для діабетиків”, варто розглядати з обережністю.

Часто такі продукти містять навіть більше цукру, просто він називається інакше: патока, глюкозо-фруктозний сироп, кукурудзяний сироп, мальтоза, декстроза, а також сумнівні цукрозамінники або фруктоза (особливо у продуктах для діабетиків), яка підвищує рівень глюкози в крові.

“Без глютену” і “без лактози”

Глютен – це білок, який міститься у пшениці, житі та ячмені. Отже, продукти, які містять пшеничне борошно із таких зернових, такі як хліб, лаваш, макарони, булгур, пшенична крупа та манка, містять глютен.

Тому, якщо ви споживаєте ці продукти і не відчуваєте дискомфорту (наприклад, біль у шлунку/кишківнику, розлади шлунково-кишкового тракту), то вони ймовірно безпечні для вашого організму.

Не варто вибирати продукти на яких великими літерами написані ці переваги – зовсім не від цього залежить якість продукту. Також важливо пам’ятати, що відсутність цих складників не гарантує швидкого зниження ваги.

Протеїнові та фітнес батончики

Склад таких батончиків подібний до інших видів. Можливо, в них міститься трошки більше білка, але за вмістом вуглеводів та цукрів майже не відрізняються.

Напої та солодкі води з додаванням “вітамінів”

Дієтолог пояснила, що соки майже не містять вітамінів. Близько 70% вітамінів залишилися в клітковині, яку викинули під час виготовлення соку, а решта втрачена під час обробки та зберігання.

“Ми споживаємо фруктозу з глюкозою у великих кількостях. Не піддавайтесь обману”, – підкреслила експертка.

Читайте також: