ТОП-7 продуктів, які найдовше засвоюються
Є продукти, які засвоюються дуже швидко і буквально проходять через наш організм протягом декількох десятків хвилин. Іншим потрібно до кількох десятків годин, щоб подолати той самий маршрут. Зустрічайте сім рекордсменів.
Гамбургер
Хто з нас не любить гамбургери? Вони швидко втамовують голод, приємні на смак і економлять багато часу на кухні. На жаль, фаст-фуд – один із продуктів, який найдовше затримується в нашому шлунку. Все завдяки великій кількості транс-жирів, тобто гідрогенізованих рослинних олій, які для перетравлення організмом є справжнім подвигом. Переварювання одного з найпопулярніших гамбургерів може тривати до трьох днів.
Піца
Одна з найпопулярніших страв швидкого приготування. Однак часто вона не має нічого спільного з королевою італійської кухні, виготовленою з високоякісних інгредієнтів. Калорійність піци настільки висока, що всього 1-2 шматочки важать, як цілий обід.
Залежно від виду діяльності, щоб спалити один шматок, треба їздити на велосипеді близько 45 хвилин або бігати півгодини. У кращому випадку перетравлення дріжджового хліба, покритого сиром та помідорами, займає до шести годин. Краще за все уникати сиру, карбонари та фермерської піци. І ваш живіт, і ваша талія будуть вам вдячні.
Чізкейк і компанія
Безе, наполеони, тірамісу однаково ризиковані. Вершкове масло, сир, яйця, вершки та цукор самі по собі не є продуктами, які швидко засвоюються, але разом вони створюють суміш, яку важко перетравити. Вони можуть залишатися в шлунку до дванадцяти годин.
Якщо ви страждаєте від непереносимості лактози, у вас можуть виникнути діарея, метеоризм і біль у животі. В якості легкозасвоюваного десерту рекомендується шматочок кавуна – на його перетравлення у вас піде трохи більше п’ятнадцяти хвилин.
Гриби
Незважаючи на те, що вони містять багато води (від 70 до 90%), вони не є легкозасвоюваними продуктами. Твердість їх перетравлення визначає будівельний матеріал – хітин, полісахарид з хімічною структурою, схожий на целюлозу, тобто клітковину. Хітин не розчиняється шлунковою кислотою, тому гриби довго залишаються в шлунку.
Рекомендується тушкувати «лісові делікатеси» тільки у власному соку, а не в соусах, що містять вершки, зажарки і занадто мало зелені, що полегшують травлення, таких як: розмарин, чебрець, майоран, чабер, кмин, ялівець. Також варто відмовитися від тушкованих грибів з м’ясом. Не кажучи вже про алкоголь – згідно з деякими дослідженнями, він скорочує грибковий білок у шлунку, роблячи його ще більш стійким до впливу наших травних соків.
Свинина
На жаль, через вміст жиру і холестерину свинячі реберця, бекон, гомілка або шийка є калорійними і важкозасвоюваними продуктами.
Тим не менш, навіть якщо ви сидите на дієті, вам не потрібно відмовлятися від свинини. Просто вибирайте знежирену свинячу корейку або шинку — нежирні частини свиней лише приблизно на 20 кілокалорій калорійніші за курячу грудку. Крім того, засвоюваність нежирної свинини дуже висока завдяки низькому вмісту жиру, а 80% її білка використовується організмом.
Горіхи
Вони багаті ненасиченими жирними кислотами, вітамінами та мінералами. Їх вживання в їжу позитивно впливає на кровоносну систему і знижує ризик діабету 2 типу, інфаркту та інсульту. Крім того, завдяки великій кількості білка вони є дуже важливим елементом у раціоні веганів і вегетаріанців.
Однак у здорового перекусу є і зворотна сторона – з’їдені у великих кількостях горіхи можуть викликати метеоризм, болі в животі та розлад травлення. Основна причина – наявність дубильних речовин і фітатів – речовин, які дуже важко засвоюються. Якщо ви хочете уникнути цих проблем, обмежтеся кількома шматочками в день і вибирайте горіхи тільки в сирому вигляді. Смажене і солоне ще калорійніше.
Квасоля
Завдяки вмісту білка квасоля, горох, нут і соєві боби є важливим продуктом у раціоні всіх травоїдних тварин. На жаль, бобові не є одними з овочів, які найшвидше засвоюються – це пов’язано з олігосахаридами, вуглеводами, що складаються з 2-10 простих молекул цукру .
До них відносяться стахіоза, рафіноза і вербаксоза. Найбільший ефект здуття живота викликає стахіоза. Перетравлення олігосахаридів організмом людини утруднене через відсутність ферментів, що розщеплюють альфа-галактозидні зв’язки.
Вищезазначені сполуки легко розщеплюються бактеріями, присутніми в товстому кишечнику. Однак гази, що утворюються під час цих змін, викликають неприємне метеоризм. Найгірше – поєднувати бобові з іншими важко засвоюваними продуктами, тобто такими стравами, як запечена квасоля або горох з капустою.
Якщо ви хочете звести до мінімуму небажані ефекти, замочіть квасолю до 12 годин – так вона швидше розм’якне, а фітинова кислота вимиється.
Читайте також:
- Не дайте їжі зіпсуватися: олія, яка не підходить для смаження
- Табу для дієтологині: 3 продукти, які небезпечні для вашого здоров’я