ТОП-5 овочів з найбільшим вмістом білка

Білок – це не тільки м’ясо, про це варто пам’ятати, плануючи щоденне харчування. Вегани і вегетаріанці люблять їсти певні овочі, завдяки яким вони забезпечать організм необхідною клітковиною і багатьма вітамінами.

Відповідна кількість білка в щоденних стравах є дуже важливим елементом підтримки нашого здоров’я. Важлива не тільки кількість, а й якість. Одним словом, білок – це будівельний матеріал. Крім того, він забезпечує належне функціонування організму також у контексті формування імунітету. Шукаючи білок в овочах, ми забезпечимо свій організм додатковими вітамінами і мінералами.

Овочі, які містять білок

Вегани не вживають продуктів тваринного походження, тому забезпечують організм необхідними інгредієнтами, вибираючи певні овочі та фрукти. Однак м’ясоїди також можуть спокійно насолоджуватися овочами, багатими білком. Крім того, зміна раціону харчування шляхом введення білка рослинного походження позитивно позначиться на нашому організмі, і ми не будемо голодними, як може здатися.

Рослини з високим вмістом білка включають :

  1. нут,
  2. сочевиця,
  3. соя,
  4. горох,
  5. брюсельська капуста.

Майже всі згадані овочі є бобовими (крім брюссельської капусти). Ці види рослинних продуктів мають вищу харчову цінність порівняно з білками інших рослинних продуктів. Тому, плануючи вечерю, варто приготувати котлети з нуту і подати їх з улюбленим салатом. Всупереч зовнішньому вигляду, така страва буде ситною і набагато легшою засвоюваною, ніж класичні шніцелі.

– Харчова цінність білка, що міститься в цих продуктах, дещо нижча за харчову цінність білка м’яса, тому рекомендації щодо принципів правильного харчування рекомендують частково замінювати м’ясо бобовими, – зазначають експерти Національного інституту харчових продуктів.

Що їсти замість м’яса

Хоча згадані вище рослини забезпечують білки з високою поживною цінністю, є також овочі та гриби, які також варто ввести в щоденний раціон. Варто відзначити, що при вживанні овочів важливий не тільки сам білок, але також вітаміни і мінерали.

Національний інститут харчових продуктів і харчування вказує, що попит на ці інгредієнти зростає з віком. Для цього при плануванні їжі на вашій тарілці повинні бути овочі, багаті фолієвою кислотою, яка сприяє підтримці інтелектуальної форми. Тому замість м’яса або як доповнення до страви необхідно пам’ятати про такі рослини, як: брокколі, салат, шпинат, капуста, цвітна капуста, брюсельська капуста, буряк, помідори.

Шукаючи інші джерела білка, також варто звернути увагу на горіхи, гриби, спаржу чи кукурудзу.

– Рекомендована добова норма білка для дорослого чоловіка або жінки становить 0,9 грама білка на кілограм маси тіла. Це мінімальна кількість, яку потрібно споживати, щоб не захворіти через дефіцит білка. Важко скласти меню так, щоб кількість білка була однаковою щодня. Тому, плануючи меню на 7 або 10 днів, з практичних міркувань їх складають так, щоб середньодобове споживання білка відповідало нормі, – пояснюють в НДІ харчових продуктів і харчування.

Читайте також: