Дієтологиня назвала найкращу олію для смаження риби

Смажена риба, хоч не така корисна, як запечена, або варена, але дуже смачна. Тому інколи так хочеться кинути тушку якогось минтаю на пательню. Однак, як виявилося, є певні жири, які не можна використовувати для смаження риби.

Яку обрати олію

Нікого не потрібно переконувати, що риба є скарбницею корисних для здоров’я інгредієнтів. Вона є джерелом білка, вітамінів, мінералів і жирних кислот, які є безцінними для організму. І саме зміст останнього може бути певною проблемою.

– Жирна риба містить масло, яке не можна смажити, і воно витікає під час смаження. Тому, якщо є можливість, краще рибу запікати – вона однаково смачна та корисніша, – каже Селіна Кінічка, дієтолог та тренер з дієтичного харчування Медичного центру Damian.

Запікання, приготування на грилі або на пару, безсумнівно, є найкориснішими способами приготування риби. Однак, якщо ми хочемо подати хрустку рибу, ми повинні пам’ятати, що не кожна олія підходить для використання при високих температурах.

– Соняшникова олія абсолютно не годиться для смаження , – попереджає експерт. – Для смаження риби найкраще вибирати реп’яхову або рафіновану оливкову олію.

Йдеться про співвідношення омега-3 і омега-6 кислот. Дози, які містяться в рибі, відповідають організму, але масло може порушити цей баланс, що негативно позначається на здоров’ї.

Вплив жирів на організм

Соняшникова олія містить набагато більше омега-6 жирних кислот і незначну кількість омега-3 жирних кислот. Надлишок омега-6 жирних кислот може призвести до посилення запалення в організмі та збільшити ризик захворювань системи кровообігу та раку.

– Дуже важливим є співвідношення омега-3 і омега-6 жирних кислот. Було б добре, якби 1:4. Риба містить велику кількість омега-3 жирних кислот, тоді як більшість олій містить більше омега-6 жирних кислот. Чим більше ми додаємо олії, тим більше ми погіршуємо кислотне співвідношення, а отже, зменшуємо використання кислот омега-3 організмом, – пояснює Селіна Кінічка.

Читайте також: