Останні новини

Дієтологиня назвала найкращу олію для смаження риби

- 30 Квітня 2024, 17:04

Смажена риба, хоч не така корисна, як запечена, або варена, але дуже смачна. Тому інколи так хочеться кинути тушку якогось минтаю на пательню. Однак, як виявилося, є певні жири, які не можна використовувати для смаження риби.

Яку обрати олію

Нікого не потрібно переконувати, що риба є скарбницею корисних для здоров’я інгредієнтів. Вона є джерелом білка, вітамінів, мінералів і жирних кислот, які є безцінними для організму. І саме зміст останнього може бути певною проблемою.

– Жирна риба містить масло, яке не можна смажити, і воно витікає під час смаження. Тому, якщо є можливість, краще рибу запікати – вона однаково смачна та корисніша, – каже Селіна Кінічка, дієтолог та тренер з дієтичного харчування Медичного центру Damian.

Запікання, приготування на грилі або на пару, безсумнівно, є найкориснішими способами приготування риби. Однак, якщо ми хочемо подати хрустку рибу, ми повинні пам’ятати, що не кожна олія підходить для використання при високих температурах.

– Соняшникова олія абсолютно не годиться для смаження , – попереджає експерт. – Для смаження риби найкраще вибирати реп’яхову або рафіновану оливкову олію.

Йдеться про співвідношення омега-3 і омега-6 кислот. Дози, які містяться в рибі, відповідають організму, але масло може порушити цей баланс, що негативно позначається на здоров’ї.

Вплив жирів на організм

Соняшникова олія містить набагато більше омега-6 жирних кислот і незначну кількість омега-3 жирних кислот. Надлишок омега-6 жирних кислот може призвести до посилення запалення в організмі та збільшити ризик захворювань системи кровообігу та раку.

– Дуже важливим є співвідношення омега-3 і омега-6 жирних кислот. Було б добре, якби 1:4. Риба містить велику кількість омега-3 жирних кислот, тоді як більшість олій містить більше омега-6 жирних кислот. Чим більше ми додаємо олії, тим більше ми погіршуємо кислотне співвідношення, а отже, зменшуємо використання кислот омега-3 організмом, – пояснює Селіна Кінічка.

Читайте також:

По темі