Дієтолог Усика розповіла, чому не можна пити колу без цукру

Лікар-дієтолог українського боксера Олександра Усика Катерина Толстікова ретельно пояснила, що входить до складу улюбленої для багатьох Coca-Cola Zero та чому її не варто пити.

Про це вона розповіла на своїй сторінці в Instagram.

У складі такої коли є вода з углекислим газом, карамельний колір, тобто добавка, якою фарбуюуть багато продуктів, навіть хліб, який потім видадуть за “бородинський”. Далі йде фосфорна кислота. За словами Толстікової, в такій кількості як в баночці коли, вона не дуже шкідлива, але якщо пити по 5-8-10 банок за добу, то вона буде впливати на кислотність шлунку та його захисний шар.

“Чому точно не можна пити – через вміст аспартаму. Це цукрозамінник, від якого дуже псується мікробіом, тобто гинуть хороші бактерії. Люди думають, що, якщо кола без цукру, то вона корисна. Ви можете вживати і з цукром і без, питання в кількості і в регулярності вживання, тому навіть такі продукти треба вживати з обережністю”, – наголошує дієтолог.

Також в “нульовці” є калій бензоат – це консервант-стабіліазтор, далі натуральні барвники, калій цитрат і ще ацесульфам калію, це так само цукрозамінник, який впливає на погіршення мікробіому та кофеїн. А ще кола містить амінокислоту фенілаланін, тому люди, які хворіють на фенілкетонурію, можуть мати проблему від споживання цього напою, підсумовує експерт.

Читайте також: