Допомагає схуднути та знижує тиск: чому варто включити до свого раціону перець

Солодкий, злегка гострий або дуже гострий. Зелений, червоний, жовтий, помаранчовий… Перець радує своїм смаком і оживляє зовнішній вигляд будь-якої страви. Але важливіше його користь для здоров’я. Він благотворно впливає на кровоносну систему, діє як поглинач вільних радикалів і прискорювач метаболізму, і навіть як афродизіак. І це далеко не всі причини, чому варто включити його в свій раціон.

Багато вітамінів, мало калорій

Перець – овоч, відомий людям вже кілька тисячоліть, що підтверджують знахідки в Перу, які показують, що його культивували в Південній Америці навіть за 2500 років до нашої ери. До Європи його привіз Христофор Колумб.

Залежно від сорту його використовують по-різному. Солодкий перець збагачує смак салатів і страв з крупою, а гострі сорти зазвичай додають в соуси. Його можна їсти сирим – і тоді він має найбільше корисних для здоров’я властивостей – запеченим, вареним, маринованим або консервованим, в кожному випадку він дуже смачний.

Плоди перцю малокалорійні, але містять багато цінних поживних речовин. Цей овоч багатий, зокрема вітамін С (його в перці набагато більше, ніж у лимоні), клітковину, вітаміни А і Е, вітамін В6, бета-каротин, фолієву кислоту, рибофлавіни, тіаміни.

Це також хороше джерело лютеїну та зеаксантину. Перець також містить мінерали, включаючи калій, кальцій і залізо.

Найцінніші властивості перцю

Перець підтримує здоров’я різними способами. Однак його властивості відрізняються в залежності від кольору. Червоний перець містить багато лікопіну – одного з рослинних пігментів, що мають антиоксидантні властивості. Лікопін допомагає боротися з вільними радикалами – сполуками, які пошкоджують клітини, і знижує ризик серцево-судинних проблем і запалень. Червоний перець також дуже багатий вітаміном С, який підтримує імунну систему та когнітивні функції, а також містить багато вітаміну А.

Це також хороше джерело вітаміну В6. Один червоний перець покриває понад 35% добової потреби в цьому вітаміні – його дефіцит може призвести до розладів настрою. Він також містить іншу цінну сполуку – капсантин, яка може допомогти вам схуднути, прискорюючи метаболізм.

У свою чергу жовтий і помаранчевий перці містять пігмент кверцетин – флавоноїд із сильним антиоксидантним ефектом, який знижує ризик серцевих захворювань і знижує артеріальний тиск.

Ще два інгредієнти, присутні в жовтих і помаранчевих сортах – зеаксантин і лютеїн – є каротиноїдами, які підтримують зір.

Читайте також: