Названо овочі, що руйнують щитовидну залозу: їх споживання краще зменшити

Достатня кількість йоду в раціоні забезпечує правильну роботу щитовидної залози. Однак є овочі, які перешкоджають засвоєнню цього елемента. Особливо уважними до них повинні бути люди з проблемами щитовидної залози.

Щитовидна залоза є надзвичайно важливою залозою для правильного функціонування всього організму. Його найважливішим завданням є виробництво і зберігання гормонів: тироксину (Т4) і трийодтироніну (Т3). Для цього йому потрібна необхідна кількість йоду. Варто звернути особливу увагу на те, що ви їсте, щоб забезпечити належний рівень цього елемента в організмі.

Брокколі – не найкраща їжа для щитовидної залози

Брокколі, яка є багатим джерелом вітамінів (включаючи С, Е, К і групу В), мінералів (включаючи калій, магній, фосфор), клітковини та антиоксидантів, входить до групи овочів, які негативно впливають на функцію щитовидної залози.

Тому що цей овоч багатий на так звані гойтрогени, природні зобогенні сполуки. Дія цих антипоживних речовин полягає в обмеженні засвоєння йоду та порушенні його метаболізму в організмі. Їх надмірне споживання може сприяти дефіциту цього елемента, а потім і проблемам із синтезом гормонів щитовидної залози. Тому ці порушення можуть призвести до гіпотиреозу. При цих захворюваннях вкрай важливо підтримувати баланс кількості цього елемента. Оскільки як занадто низький, так і занадто високий вміст йоду може негативно вплинути на функціонування та перебіг захворювань.

Споживання занадто великої кількості гойтрогенів також може спричинити зоб, який є видимою шишкою на шиї.

Ці овочі також краще виключити з меню

У яких овочах ще можна знайти ці зобогенні сполуки? Крім брокколі, вони зустрічаються в таких рослинах сімейства хрестоцвітих, як:

  • цвітна капуста,
  • брюссельська капуста,
  • капуста,
  • шпинат,
  • кольрабі.

Читайте також: