Ця ягода подбає про ваше серце та імунітет і допоможе схуднути: їжте хоч щодня

Дієтологи сходяться на думці: малину варто їсти якомога частіше не через її смак, а через користь для здоров’я. Одна з їхніх переваг перевершує користь інших ягід та фруктів.

Малина – один із корисних символів літа

Малина багата низкою поживних речовин – в першу чергу вітамінами (включаючи А, С, Е, В1, В2, В6, К) і мінералами – кальцієм, калієм, магнієм, залізом, фосфором, калієм, цинком і натрієм. Також вона містить багато клітковини і органічних кислот (у тому числі лимонну і яблучну), а також антоціани, антиоксиданти, пектини і слизові сполуки. Тому їх вплив на здоров’я надзвичайно широкий.

Малина підтримує імунітет і прискорює одужання, тому її споконвіку використовують для лікування простудних і сезонних інфекцій, що супроводжуються кашлем і високою температурою – сироп зі свіжої малини має сильну потогінну дію. Малина має низький глікемічний індекс, тому її можна їсти хворим на цукровий діабет – антоціани, які в ній містяться, знижують рівень глюкози після крохмалистих страв.

Деякі дослідження показують, що малина також може мати потенційний протираковий ефект і благотворно впливає на серцево-судинну систему, оскільки вона покращує функції епітелію кровоносних судин.

Малина може допомогти схуднути

Однією з її переваг, про яку рідко говорять, є те, що малину також рекомендують людям, які хочуть схуднути. Вони природно солодкі, тож задовольнять потребу в цукрі. За даними Міністерства сільського господарства США, одна чашка малини забезпечує лише близько 64 ккал, але цілих 8 г клітковини, що, згідно з рекомендаціями, становить майже третину рекомендованої добової норми.

Клітковина сприяє схудненню, так як дуже позитивно впливає на травлення, а також запобігає різким скачкам рівня цукру в крові і, як наслідок, нападам голоду. Малина в цілих 85% складається з води, а це означає, що вона додає стравам об’єм, тому ми споживаємо менше калорій для страви такого ж розміру.

Кетони малини відповідають за їх характерний запах – ця речовина, отримана шляхом лабораторного синтезу, вже кілька років використовується в добавках для схуднення. Структура кетонів малини схожа на структуру двох інших сполук, які мають доведений вплив на метаболізм, включаючи капсаїцин.

Дослідження показали, що кетони малини сенсибілізують клітини до дії норадреналіну, гормону, який стимулює метаболізм, який прискорює розщеплення жирів, а також підтримує вивільнення адипонектину, гормону, який підтримує процеси регуляції метаболізму та рівня цукру в крові.

Читайте також: