Лікарі рекомендують додати цю ягоду до свого раціону: вона зміцнить ваші кістки, серце та судини

Виноград вважається однією з найкорисніших ягід у світі через високий вміст вітамінів, антиоксидантів та мінералів. Він корисний для всіх систем організму, сприяючи зміцненню здоров’я та імунітету. Ми розповімо, чому варто споживати виноград, хто повинен утриматися від його вживання та чи безпечно їсти ягоди з кісточками.

Чим корисний виноград для організму людини

Знижує кров’яний тиск

Виноград є потужним джерелом антиоксидантів, які регулюють кров’яний тиск та захищають серцево-судинну систему від різних запальних процесів. Крім того, виноград здатний знижувати рівень “поганого” холестерину в крові.

Зміцнює серце та захищає від тромбозу

Споживання винограду підвищує рівень оксиду азоту в крові, що запобігає утворенню тромбів. Регулярне вживання цих ягід також знижує ризик серцевих нападів.

Омолоджує

Завдяки вмісту вітамінів А, Е, К та природних олій, що містяться в кісточках, виноград робить шкіру більш еластичною та пружною, захищаючи від передчасного старіння.

Поліпшує травлення

Виноград багатий розчинною клітковиною, яка очищає кишечник від шлаків і токсинів, м’яко виводить їх з організму. Він може використовуватися як проносний засіб, навіть для дітей.

Знімає напругу

Виноград позитивно впливає на роботу центральної нервової системи. Він відновлює енергію, заспокоює та знімає напругу завдяки вмісту вітамінів групи В, А та С, а також мінералів і фолієвої кислоти, які позитивно впливають на нервові клітини.

Кому не рекомендується їсти виноград

Вагітним жінкам після шостого місяця слід бути обережними з вживанням винограду. У цей період ненароджена дитина може мати підвищений ризик розвитку алергії на виноград, особливо червоного кольору.

Виноград містить велику кількість природних цукрів, тому не слід зловживати ним тим, хто хворіє на діабет або має проблеми з ожирінням.

Якщо є проблеми з печінкою, такі як цироз, виразка чи коліт, варто утриматися від вживання винограду.

Не рекомендується їсти виноград при запаленні ротової порожнини чи інших проблемах із зубами.

Також не варто поєднувати виноград з кисломолочними продуктами, алкоголем, мінеральною водою, сирими овочами та салатами, а також зі смаженою, гострою чи жирною їжею, оскільки це може викликати проблеми зі шлунком та кишківником.

Чи безпечно їсти виноград з кісточками

Виноград корисніше вживати з кісточками, але потрібно робити це правильно. Необхідно ретельно їх пережовувати, а не ковтати, щоб отримати максимальну користь.

Корисні властивості кісточок винограду:

  • виноградні кісточки допомагають запобігти розвитку онкологічних захворювань;
  • виводять шлаки і токсини з організму;
  • зміцнюють опірність організму до вірусних та застудних захворювань;
  • знижують ризик захворювання на туберкульоз.

Читайте також: