Лікарі назвали перелік продуктів, які “вбивають” ваші нирки

Більшість досліджень про вплив харчування на здоров’я нирок підтверджують, що гостре чи перероблене м’ясо є одним з найнебезпечніших продуктів. Науковці стверджують, що регулярне споживання цих м’ясних продуктів може призвести до серйозних ускладнень у половині випадків.

Крім проблем з нирками, таке харчування також може сприяти виникненню захворювань серця та судин і збільшити ризик смертності на 40%. Ми розглянемо, які продукти краще уникати, які слід обмежити, і які можна споживати при проблемах з нирками.

Які продукти не можна їсти при захворюваннях нирок

Хоча зелені листові овочі, такі як щавель, шпинат і ревінь, багаті на поживні речовини, лікарі рекомендують обмежити їх споживання. Ці овочі містять щавлеву кислоту, яка може сприяти утворенню каменів у нирках у людей, які до цього схильні.

Окрім вищезазначених, до списку продуктів, які не рекомендується вживати у великих кількостях, входять: помідори, червоний буряк, селеру, квасоля, горох, брюсельська капуста.

Лікарі рекомендують уникати при сечокам’яній хворобі та проблемах з нирками такі продукти, як журавлина, слива, чорнослив, чорна смородина та інжир. Також до переліку не бажаних для споживання входять різні гострі спеції, солоні сири, ковбаси, шоколад, какао. Особливо не рекомендується вживати: алкоголь, жирні види м’яса та риби, а також бульйон і холодець.

Продукти, які навпаки корисно їсти, якщо є проблеми з нирками

Рекомендується споживати продукти у невеликих порціях, включаючи червоне нежирне м’ясо, рибу, молоко, сир, яйця, гриби, картоплю, цукор, мед, не надто концентрований чай, часник і цибулю.

Медики дозволяють без обмежень споживати нежирне м’ясо та рибу, якісне вершкове масло, цільнозернові каші, хлібобулочні вироби, овочеві супи, за винятком томатних.

Крім того, корисно для нирок вживати кольорову капусту, кавуни, баклажани, огірки, моркву, різноманітні фрукти та ягоди, які не входять до списку заборонених. При наявності каменів у нирках рекомендується їсти салати з петрушкою, а також пити відвари з додаванням цієї зелені.

Читайте також: