Експерти закликають зменшити споживання цієї спеції: вона збільшує ризик захворювань серця та гіпертонії

Ця спеція міститься практично в кожному продукті харчування. Всесвітня організація охорони здоров’я б’є на сполох і рекомендує істотно обмежити її споживання. Мова йде про сіль.

Вплив солі на здоров’я

Більшість з нас не уявляють собі приготування їжі без солі. Тому вона присутня практично на кожній кухні. На жаль, зловживання нею може негативно позначитися на здоров’ї. Цей «тихий вбивця» може збільшити ймовірність серцевих захворювань і передчасної смерті.

Як припустили фінські вчені з Національного інституту здоров’я та соціального забезпечення в Гельсінкі, надмірна кількість солі в раціоні збільшує ризик розвитку серцевої недостатності, захворювання з високою смертністю. Один із авторів дослідження професор Пекка Джоусілаті також зазначив, що велике споживання солі є однією з основних причин гіпертонії, а також ішемічної хвороби серця та інсульту.

Ми їмо забагато солі – попереджає ВООЗ

Згідно з рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, безпечним рівнем споживання солі є не більше п’яти грамів на день. Дані показують, що ми споживаємо вдвічі більше солі. Тому що її середнє споживання становить 10,8 грама, що вдвічі перевищує вказану межу. ВООЗ рекомендувала зменшити споживання кухонної солі, глутамату натрію та натрію в продуктах.

Згідно зі звітом організації за 2023 рік, наразі лише 5%. країни започаткували політику скорочення натрію. До них належать Саудівська Аравія, Бразилія, Чилі, Чехія, Іспанія, Мексика та Уругвай.

Експерти наголшують, що натрій є важливою поживною речовиною, але при надмірному споживанні він збільшує ризик серцевих захворювань, інсульту та передчасної смерті. Основним джерелом натрію в раціоні є кухонна сіль (хлорид натрію), але він також міститься в спеціях, що містять глутамат натрію, і в багатьох оброблених продуктах.

У зв’язку з численними загрозами здоров’ю населення, пов’язаними з надмірним вживанням солі в раціоні, ВООЗ розробила чотири напрямки дій:

  • зміна рецептурних складів і встановлення цільових кількостей – ідея полягає в тому, щоб харчові продукти містили менше солі;
  • встановлення політики державних закупівель, спрямованої на суттєве скорочення споживання продуктів з високим вмістом солі;
  • розміщення обов’язкового маркування на лицьовій стороні упаковки – завдяки цьому рішенню споживач зможе вибрати продукт із меншим вмістом натрію;
  • запуск кампаній у засобах масової інформації, які заохочують людей змінити свої звички на більш здорові, включаючи обмеження солі та інших форм натрію в раціоні.

Читайте також: