Названо овоч, який захищає зір, уповільнює процес старіння та допомагає схуднути

Гарбузовий сезон вже потрохи розпочинається. Це овоч – скарбниця вітамінів і мінералів, таких як магній, селен, калій і цинк. Крім того, він забезпечує білок і цінну клітковину.

Історія гарбуза сягає Південної Америки, де його культивували за 3000 років до нашої ери. Жителі сучасного Перу, вірячи в божественне походження гарбуза, ставилися до нього з глибокою повагою. Тим не менш, він був основним продуктом їхнього раціону, а його порожня внутрішня частина слугувала практичними посудинами.

Чому гарбуз такий корисний

Велика кількість клітковини в гарбузі сприяє здоров’ю травлення. Це допомагає регулювати травлення та запобігає проблемам з запорами. Крім того, клітковина благотворно впливає на мікрофлору кишечника і знижує всмоктування жирів. Завдяки цьому вживання гарбуза сприяє зниженню ваги.

Наявність антиоксидантів у гарбузі є перешкодою для окисного стресу, який може призвести до раку. Гарбуз також містить вітамін А, каротиноїди та лютеїн, які корисні для зору, а також такі інгредієнти, як калій, кальцій і магній, важливі для серця.

М’якоть гарбуза є цінним джерелом вітамінів і мінералів. Вона містить вітаміни В1 , В2, В9 (фолацин), РР, С і А, а також такі мінерали, як цинк, калій, магній, селен, кальцій і фосфор у кількостях, які доповнюють добову потребу. У 100 грамах гарбуза бета-каротину більше, ніж у такій же кількості моркви. Бета-каротин ефективно захищає очі від шкідливого впливу УФ-випромінювання і позитивно впливає на здоров’я зору.

Гарбуз для схуднення

Загалом, гарбуз діє як потужний антиоксидант, який нейтралізує вільні радикали, тим самим сповільнюючи процес старіння. Він також має антибактеріальні та протигрибкові властивості. Завдяки вмісту в ньому вітамінів і мінералів фахівці вважають гарбуз продуктом, який зміцнює імунну систему.

Крім того, гарбуз характеризується низькою калорійністю – всього 30 ккал в 100 грамах, що робить його ідеальним інгредієнтом дієт для схуднення. Вміст білка 1,3 г на 100 грам і наявність клітковини створюють відчуття ситості від вживання гарбуза, незважаючи на низьку калорійність. Крім того, гарбуз підтримує обмінні процеси та має детоксикаційну дію.

Щоб вибрати стиглий гарбуз, варто звернути увагу на її жорстку однорідну шкірку і насичений колір. Для його гарного зберігання виберіть сухе і прохолодне місце.

Читайте також: