Ці прості 5 кроків допоможуть очистити кишечник та покращити імунітет

Стан кишечника впливає на роботу всього організму. Тому його називають нашим «другим мозком». Те, які бактерії його населяють і що відбувається в ньому через нашу їжу та спосіб життя, також впливає на інші сфери, такі як імунітет, психічне здоров’я, працездатність організму та навіть зовнішній вигляд. То що ж ми можемо зробити, щоб підтримати нашу травну систему?

Як кишечник впливає на організм

Кишечник – це наш «другий мозок», але ми часто про нього забуваємо. Ми споживаємо шкідливу їжу, яка потім викликає проблеми з травленням. Крім того, стан кишечника впливає на роботу всього організму.
Відповідні кишкові бактерії не тільки сприяють кращій розумовій працездатності, але й можуть впливати на настрій. При здоровому травленні людина отримує більше енергії та бажання діяти.

Колір обличчя може покращитися, оскільки правильне травлення також зменшує кількість прищів . Крім того, можна усунути непривабливий і болісний метеоризм. І це лише початок переваг здорового кишечника.

Як відновити свій кишечник

Доктор Кеті Голден, доктор медичних наук, в інтерв’ю для “The Healthy” вказала п’ять кроків до здорового кишечника.

  • Їжте більше клітковини. Їжа, багата клітковиною, благотворно впливає на процеси травлення. Клітковина допомагає регулювати роботу травної системи. Завдяки йому в кишечнику розмножуються здорові бактерії.
    Їх присутність в кишечнику необхідна організму. Що варто додати до свого раціону, щоб збагатити його клітковиною: цільнозерновий хліб, цільнозернові макарони, насіння, горіхи, а також фрукти та овочі.
  • Продовжуйте рухатися. Рух покращує роботу кишечника. Регулярні фізичні вправи будуть корисними для підвищення хорошої бактеріальної флори в кишечнику. Крім того, вони сприяють зниженню ваги, що також призводить до покращення метаболізму та правильної роботи кишечника.
  • Виключіть алкоголь, зменшіть стрес. Є речовини і фактори, які необхідно усунути. На першому місці стоїть алкоголь, який завдає серйозної шкоди здоров’ю, зокрема: пошкодження слизової оболонки кишечника і печінки.
  • Крім того, важливо зменшити рівень стресу. Це можна зробити, наприклад, за допомогою технік релаксації, зміни способу життя та щоденної фізичної активності, яка також має значний вплив на роботу кишечника. Стрес може погіршити ваш мікробіом, що, у свою чергу, може сприяти погіршенню психічного здоров’я. Так створюється замкнуте коло, з якого важко вийти.
  • Перегляньте свої ліки і не приймайте їх без потреби. Згідно з рекомендаціями доктора Кеті Голден, також слід уникати прийому антибіотиків без чітких медичних показань.
    Після застосування антибактеріальної терапії також варто особливо уважно стежити за своїм здоров’ям, адже антибіотики стерилізують кишечник, який потребує відновлення корисної мікрофлори у вигляді пробіотиків та здорового харчування.

Читайте також: