Названо продукти з високим вмістом холестерину, від яких слід негайно відмовитися

Підвищений рівень холестерину в крові спричиняє утворення так званих бляшок у судинах, що порушує кровообіг. Основним джерелом “поганого” холестерину є жирна та оброблена їжа, яка потрапляє в організм. Тож, розповідаємо, про те, які продукти слід обмежити через високий вміст холестерину у них.

Бекон

Доктор Кіран Кемпбелл, фахівець з науково-дослідних досліджень, стверджує, що жирне м’ясо та високооброблені продукти, такі як бекон, підвищують рівень холестерину через високий вміст насичених жирів. Американська кардіологічна асоціація рекомендує обмежити споживання насичених жирів до менш ніж 6% від загальної денної норми калорій, що становить 13 грамів на день при дієті в 2000 калорій.

Квасоля може стати корисною заміною бекону. Дослідження показують, що заміна червоного м’яса рослинними білками може допомогти знизити рівень “поганого” холестерину ЛПНЩ і покращити інші кардіометаболічні фактори ризику.

Кокосова олія

Кокосова олія містить багато насичених жирів, які відомі своєю здатністю підвищувати рівень поганого холестерину. Огляд 2020 року, опублікований у журналі American Heart Association Circulation, показав, що споживання кокосової олії значно підвищує рівень ЛПНЩ холестерину порівняно з рослинними оліями, які мають менший вміст насичених жирів.

Замість кокосової олії рекомендується використовувати оливкову олію першого віджиму.

T-Bone стейк (на кістці)

Не обов’язково відмовлятися від стейків, але варто вибирати менш жирні шматки м’яса. Пісне червоне м’ясо багате на поживні речовини, корисні для здоров’я.

Експерти радять обирати яловичину з частини, що називається “корейка”. Водночас вони підкреслюють, що червоне м’ясо не слід вживати регулярно, якщо у вас високий рівень холестерину. Американська кардіологічна асоціація рекомендує обмежити споживання червоного м’яса до 90 грамів на тиждень.

Солодкі напої

Споживання великої кількості підсолоджених напоїв, таких як газована вода та фруктові соки, пов’язане з дисліпідемією, що проявляється аномальним рівнем холестерину та тригліцеридів у крові. Дієтологи рекомендують замінити солодкі напої несолодким холодним чаєм або водою.

Сосиски й ковбаси

Ковбаси є ще одним видом обробленого м’яса з високим вмістом жиру, яке варто обмежити при високому рівні холестерину. Шматок копченої свинячої ковбаси завтовшки 5 мм містить 1,5 грама насиченого жиру, що становить 11% добової норми за рекомендаціями Американської кардіологічної асоціації. Цей продукт також багатий на натрій та загальний жир.

Якщо ви не готові відмовитись від сосисок та ковбас, вибирайте продукти з меншим вмістом жиру та натрію та з більш натуральними інгредієнтами.

Заморожена піца

Одна порція замороженої сирної піци (199 г) містить 8,5 г насиченого жиру, що становить 65% від денної норми. Додавання жирного м’яса, наприклад ковбаси чи пепероні, збільшує вміст насиченого жиру ще більше.

Тому краще замінити заморожену піцу на більше фруктів чи овочів, які забезпечать організм клітковиною і не підвищать рівень холестерину.

Масло

Масло містить 7,3 г насиченого жиру на столову ложку. Краще замінити його на оливкову олію або авокадо. Огляд 2023 року, опублікований в Cureus, показав, що авокадо здатне знижувати рівень “поганого” холестерину.

Гранола-батончики

Ці батончики часто рекламуються як здорова їжа, але багато з них містять пальмову олію та доданий цукор, що впливають на рівень холестерину.

Оглядове дослідження 2014 року, опубліковане в American Journal of Nutrition, показало, що високе споживання цукру пов’язане з підвищеним рівнем “поганого” холестерину. Однак дослідження було невеликим, тому потрібні додаткові наукові роботи.

Одна хрустка плитка граноли з шоколадною стружкою містить майже 3 грами насиченого жиру. Подібні батончики краще замінити на свіжі фрукти, цілозернові крекери або несолоні горіхи.

Печиво з шоколадною крихтою

Шоколадне печиво, кекси та пончики містять нездорові жири та цукор. Не потрібно повністю відмовлятися від таких продуктів, але варто споживати їх у помірних кількостях.

Читайте також: