Ці продукти руйнують кишечник: дієтолог розповів, від чого слід відмовитися, щоб добре себе почувати

Захворювання органів травлення можуть бути викликані різними причинами, в тому числі і аутоімунними, але щоденний раціон багато в чому відповідає за стан кишечника. Американський дієтолог Крістофер Гарнер вказав на продукти, які руйнують здоров’я.

Шкідливі продукти

Вчені вважають, що мікробіота пов’язана з кишковою нервовою системою, яка, у свою чергу, змушує наявні в ній бактерії впливати на функціонування організму. Доктор Майкл Гершон з Медичного центру Колумбійського університету зазначив, що приблизно 200 мільйонів нейронів можна знайти в кишечнику. Мікробіом впливає на центральну нервову систему, отже, впливає на імунологічні, ендокринні та нейронні механізми. Стан кишечника також впливає на настрій, а також важливий в плані виникнення тривожних розладів або депресії.

Існує більше взаємозв’язків на рівні кишечника та мозку, тому так важливо стежити за типом продуктів, які ми споживаємо. Американський дієтолог Крістофер Гарнер першим шкідливим продуктом назвав їжу з високим ступенем обробки. Вона містить багато цукру і насичених жирних кислот. Крім того, цей вид їжі містить дуже мало клітковини.

Тому слід уникати таких перекусів, як:

  • чипси,
  • хлібні палички,
  • порошкові супи,
  • заморожені, готові обіди,
  • фастфуд,
  • солодкі газовані напої.

Гарнер підкреслює, що такі види продуктів зменшують кількість корисних бактерій, присутніх у мікробіоті, і збільшують кількість шкідливих для організму. Це може викликати запор, підвищує рівень цукру в крові або підвищує рівень холестерину, що значно підвищує ризик ожиріння та пов’язаних із ним захворювань, таких як гіпертонія, діабет, атеросклероз, дуоденіт, запалення товстого кишечника, запальне захворювання кишечника, гастрит, рак товстої кишки,
серцево-судинні захворювання, інфаркт міокарда.

Ліки, які шкодять

Гарнер також звернув увагу на ще одну поширену помилку. Йдеться про надмірне вживання ліків.

– Не зрозумійте мене неправильно, вам потрібно приймати антибіотики, але тільки за рекомендацією лікаря, а не тоді, коли ви вважаєте за потрібне. Надмірне вживання ліків може призвести до виразок у травній системі та пошкодження слизової оболонки, – пояснює дієтолог.

Варто підкреслити, що антибіотикотерапія видаляє шкідливі бактерії, присутні в травній системі. На жаль, в результаті лікування зменшується і кількість корисних бактерій. Тому так важливо приймати пробіотики і пребіотики під час лікування і кілька тижнів після нього .

Призначаючи лікування, лікар завжди рекомендує придбати відповідний пробіотичний препарат. Проте хорошим рішенням є використання натуральних пробіотиків і пребіотиків, таких як: сушені сливи, кефір, цибуля, часник, вівсяних пластівців.

Гарнер назвав алкоголь останнім продуктом, який сприяє зростанню несприятливої ​​кишкової флори. Спеціаліст зазначає, що вживання міцних алкогольних напоїв підвищує ризик розвитку раку кишечника. Не існує безпечної дози алкоголю, будь-яка кількість є отрутою для організму.

Читайте також: