Названо найкращі фрукти для здоров’я печінки

Здоров’я печінки дуже важливе, і про неї потрібно дбати. Однак уникати алкоголю та пити багато води недостатньо. Якщо ви хочете, щоб ваша печінка нормально функціонувала, ви також повинні забезпечити її багатьма цінними мікро- і макроелементами.

Печінка – це орган, основним завданням якого є детоксикація організму. Відповідає за метаболізм жирів, білків і вуглеводів. Він стежить за гормональним балансом і стабільним рівнем цукру в крові.

Що їсти, щоб підтримувати печінку

  • Грейпфрут. Завдяки вмісту антиоксидантів і вітаміну С грейпфрути допомагають виводити токсини з організму і таким чином покращують роботу печінки. Крім того, дослідження показали, що їх споживання може зменшити запалення та обмежити розвиток небезпечного фіброзу печінки.
  • Ягоди. Кожен хворий на жирову хворобу печінки, і не тільки, повинен обов’язково додати ягоди в свій раціон. Ці багаті антиоксидантами продукти допоможуть боротися з проблемами печінки. Як і журавлина, яка завдяки вмісту антоціанів також позитивно впливає на здоров’я цього органу.
  • Банани. Вони є хорошим джерелом багатьох вітамінів, наприклад, вітаміну А і вітаміну В6. Печінка цінує ці фрукти за їх проносні та сечогінні властивості, які підтримують її в детоксикації організму.
  • Виноград. Він багатий ресвератролом, який може покращити здоров’я печінки та загальне самопочуття організму завдяки своїм антиоксидантним властивостям.
  • Лайми та лимони також є фруктами, які принесуть користь здоров’ю цього органу. Вони багаті калієм і біофлавонаїдами, які допоможуть детоксикації та зменшать запалення.

Жирова хвороба печінки: як захиститися

Щоб зміцнити печінку, варто пити каву та чай. Дослідження показали, що регулярне вживання кави позитивно впливає на цей орган навіть у людей, які вже мають проблеми з печінкою. Крім того, вживання чаю та кави може знизити ризик розвитку раку печінки та інших захворювань, пов’язаних з печінкою.

Важливо, що чай може знизити рівень печінкових ферментів у людей з неалкогольною жировою хворобою печінки. Інші переваги вживання чаю для здоров’я печінки були підтверджені дослідженнями, в яких вчені проаналізували, серед іншого: матча, чай улун і чорний чай.

Однак при проблемах з цим органом слід бути обережними при вживанні добавок з екстрактом зеленого чаю. До цього часу було кілька повідомлень про пошкодження печінки в результаті використання цього типу препаратів.

Горіхи, багаті здоровими жирами, антиоксидантами, вітаміном Е та корисними рослинними сполуками, також мають багато переваг для здоров’я, особливо для здоров’я серця та печінки. Вони можуть, наприклад, запобігти розвитку НАЖХП.

Пам’ятайте, що печінка ненавидить алкоголь і оброблені продукти. Цукор також шкідливий для неї, тому заради її здоров’я не варто перебільшувати кількість фруктів, які природно багаті простими цукрами.

Читайте також: