Темна сторона оливкової олії: експерти попередили про неякісний продукт на полицях магазинів

Оливкова олія є на ринку як фаворит лікарів і дієтологів у категорії жирів. Справжня оливкова олія дуже корисна і використовується не тільки на кухні, але і в косметиці. Однак виявляється, що склад оливкової олії в магазинах залишає бажати кращого.

Результати досліджень

Німецький фонд Stiftung Warentest, який займається тестуванням харчових продуктів, вирішив придивитися до оливкової олії. Як виявилося, не все так красиво, як може здатися. На сайті фонду можна прочитати, що продукти, позначені як першого віджиму, часто виявлялися згірклими або мали гострий смак. Крім того, їх хімічна якість значно гірша, ніж раніше. Як вони пояснюють, їхній звіт показує, що це не випадковість. Виявляється, велику роль у цьому зіграла кліматична криза. Дослідники дослідили, як зростання дефіциту тепла та води в усьому світі могли вплинути на якість оливкової олії. У випробуваннях взяли участь 23 види оливкової олії, 6 з них не були позитивними, а ще кілька отримали середню оцінку.

Спеціальний регламент Європейського Союзу розрізняє різні класи якості оливкової олії. Вони включали не тільки хімічні параметри, а й позначки щодо критеріїв смаку. Проте у Фонді попереджають, що оливкова олія першого віджиму є одним із продуктів, у якому найчастіше фальсифікуються індивідуальні параметри. Виявилося, що найбільше помилок відбувається при недбалому зборі, зберіганні або неправильній обробці оливок. Потім вони почнуть бродити, і олія матиме різкий смак.

Натуральна оливкова олія все-таки корисна

Також варто звернути увагу на ціну оливкової олії. Як бачите, неважливо, чи це класичний, визнаний бренд, чи недорогий бренд – ціни на оливкову олію майже вдвічі вищі. За даними фонду, це пов’язано не тільки з подорожчанням продуктів харчування, а й з поганим урожаєм. Вони є причиною значного скорочення виробництва оливкової олії в Європейському Союзі.

Оливкова олія першого віджиму, отримана шляхом першого холодного віджиму, є повністю натуральним жиром, який не містить жодних добавок. Його можна використовувати профілактично в оздоровчих цілях. Вибирати необхідно тільки таку олію, хоч і знайти її досить складно. Також варто відзначити, що хороша оливкова олія не містить холестерину. Однак містить багато поліненасичених жирних кислот і сквалену. Це гальмує розвиток атеросклерозу шляхом заміни «поганого» холестерину на «хороший». Цікаво, що він знижує артеріальний тиск, а олеїнова кислота, яка в ньому міститься, захищає від астми та алергічного риніту.

Читайте також: