Як підйом по сходах покращує ваше здоров’я та збільшує тривалість життя

Чи знали ви, що проста дія, як підйом по сходах, може мати значний вплив на ваше здоров’я? Це не лише економія часу на ліфті, але й чудовий спосіб покращити роботу серця, знизити ризик серцево-судинних захворювань та передчасної смерті.

На науковому конгресі Європейського товариства кардіологів ESC Preventive Cardiology 2024 були представлені нові дослідження, що вказують на важливість фізичної активності для здоров’я серця. Вчені рекомендують обирати сходи замість ліфта, оскільки навіть короткочасна фізична активність може позитивно впливати на організм.

“Навіть короткочасні моменти фізичної активності сприятливо впливають на здоров’я”, – йдеться у дослідженні.

Серцево-судинні захворювання залишаються однією з провідних причин смертності в світі. Проте ризики можна значно знизити шляхом підтримки активного способу життя. За даними досліджень, майже кожна четверта доросла людина не досягає рекомендованого рівня фізичної активності. Але підйом по сходах може бути простим способом внести навіть мінімальну дозу руху в щоденну рутину.

Мета-аналіз дев’яти досліджень, в яких брали участь майже півмільйона учасників, показав, що люди, які обирали сходи, мали на 39% меншу ймовірність смерті від серцево-судинних захворювань та на 24% менший ризик передчасної смерті, порівняно з тими, хто використовував ліфт.

“Люди, які піднімались сходами, мали на 39% нижчу ймовірність смерті від серцево-судинних захворювань (інфаркту, серцевої недостатності та інсульту) і на 24% менший ризик передчасної смерті, порівняно з тими, хто обирав ліфт”, – наголосили дослідники.

Вчені наполягають на тому, що додавання корисних звичок до повсякденного життя може суттєво покращити стан здоров’я.

Читайте також: