Експерт назвав продукти, які необхідні для злагодженої роботи кишечника

Наш кишечник – це не просто орган травлення, він є справжнім акумулятором імунітету, що слугує бар’єром проти шкідливих патогенів. Здоровий мікробіом кишечника, населений корисними бактеріями, відіграє важливу роль у засвоєнні поживних речовин, необхідних для нашого організму.

Однак, коли кишечник нездоровий, його мікробіом порушується, що може призвести до запалення та цілої низки проблем зі здоров’ям.

Догляд за здоров’ям кишечника починається з обмеження споживання шкідливих продуктів. Є безліч смачних альтернатив, які не лише живлять наш організм, а й ефективно підтримують його та борються із запаленнями. Про це розповів експерт у сфері охорони здоров’я, доктор Ерік Наткін.

Які продукти забезпечують злагоджену роботу кишечника

Кефір і йогурт

Кисломолочні продукти, такі як кефір і йогурт, є важливим джерелом пробіотиків, необхідних для підтримки збалансованої мікробіоти. Вони сприяють збільшенню різноманітності корисних бактерій у кишечнику, зміцнюючи захист організму від запалень.

Якщо ви любите салати, то заправляйте їх сметаною або натуральним йогуртом.

Цільнозернові продукти

Кіноа, ячмінь і овес не лише насичені, а й багаті пребіотичними волокнами. Вони є “паливом” для корисних бактерій у кишечнику, сприяючи їхньому зростанню.

Зелені овочі

Шпинат, всі види капусти, салатна зелень – смачна основа для салатів і джерело поживних речовин з протизапальними властивостями.

Жирна риба

Скумбрія, лосось і сардини багаті жирними кислотами омега-3, які мають потужну протизапальну дію.

Куркума

Куркума з активним з’єднанням куркуміном – це спеція, відома своїми протизапальними властивостями. Куркумін зменшує запалення у ШКТ і покращує засвоєння поживних речовин.

Мигдаль та лляне насіння

Додавайте їх у вівсянку, йогурт і смузі. Вони також багаті на поживні речовини, які підтримують здоров’я кишечника. Мигдаль і лляне насіння, незалежно від того, чи вживаєте ви їх як закуску або додаєте у сніданок, є універсальними доповненнями до будь-якої здорової для кишечника дієти.

Пам’ятайте, що на здоров’я кишечника позитивно впливають якісний сон і фізичні вправи. Постійні стреси негативно відбиваються на роботі організму та на кишечник зокрема. Однак цілісний підхід до здоров’я та харчування — це великий крок до здорового кишечника.

Читайте також: