ТОП-9 овочів, які корисніші у вареному вигляді, ніж у сирому

Існує думка, що чим менше оброблена їжа, тим краще, але здорове приготування може значно посилити властивості деяких овочів. Ці дев’ять краще не їсти в сирому вигляді, після приготування вони будуть більш поживними і корисними.

1. Спаржа

Овочі складаються з клітин, які містять поживні речовини. Іноді вам потрібно допомогти їм вивільнити те, що в них є найкраще, а під час приготування їжі клітинні стінки руйнуються, і нам легше засвоювати деякі важливі інгредієнти. Це у випадку зі спаржею. Після приготування ми можемо легше засвоювати вітаміни, які вони містять: A, B9, C і E.

2. Гриби

Не думаю, що знайдеться любителів сирих грибів. Це ще один продукт, який неодмінно вимагає термічної обробки з кількох причин. Одна з них — виділення важливого антиоксиданту — ерготіонеїну — при високій температурі.

3. Шпинат

Хоча ми все частіше використовуємо листя шпинату в салатах, це не завжди найкраще рішення. Шпинат багатий поживними речовинами, але вони легше засвоюються, коли цей овоч приготований. Оскільки листя шпинату містить щавлеву кислоту, вона може блокувати засвоєння багатьох важливих мікроелементів, таких як залізо та кальцій. На думку вчених, приготований на пару шпинат також може допомогти підтримувати достатній рівень вітаміну В9 (фолієвої кислоти).

4. Помідори

Найвідомішим вареним овочем, який корисніший за сирий, є помідор. Незважаючи на те, що сирі помідори забезпечують нас великою кількістю вітаміну С, при приготуванні вони вбивають багато серйозних хвороб. Це все завдяки надзвичайно цінному лікопіну, сильному антиоксиданту, кількість якого значно збільшується під час варіння.
Доведено, що лікопін знижує ризик хронічних захворювань, включаючи хвороби серця та рак. Хоча теплова обробка знизить вміст вітаміну С приблизно на 25%, кількість лікопіну збільшиться вдвічі. Тому варто полюбити традиційний томатний суп або томатний соус для пасти.

5. Морква

У вареній моркві міститься більше бета-каротину, ніж у сирій. Цей каротиноїд перетворюється на вітамін А, який підтримує ріст кісток, зір та імунну систему. Якщо ви також приготуєте овоч зі шкіркою, ви подвоїте його антиоксидантні властивості. Однак уникайте смаження моркви, вчені не сумніваються, що такий процес значно стерилізує цей овоч.

6. Перець

Перець є ще одним овочем, який є чудовим джерелом антиоксидантів, особливо каротиноїдів, бета-каротину , бета-криптоксантину та лютеїну. Температура сприяє засвоєнню цих речовин з їжі, оскільки клітинні стінки розпадаються. Щоб обмежити втрату вітаміну С, найкраще запікати перець без жиру, тоді цінні інгредієнти не втечуть, як у випадку з відварюванням у воді.

7. Хрестоцвіті овочі: брокколі, цвітна і брюссельська капуста

Брокколі, цвітна та брюссельська капуста багаті глюкозинолатами (сірковмісними фітохімічними речовинами), які організм може перетворити на низку сполук, які борються з певними видами раку. Однак повинен діяти фермент: мірозиназа. Кулінарія допомагає в цьому процесі.

8. Зелена квасоля

Стручкова квасоля – досить дивний овоч, оскільки її термічна обробка не повинна відбуватися шляхом кип’ятіння у воді. Він має більш високий рівень антиоксидантів, якщо запікати, смажити або смажити в мікрохвильовій печі.

9. Баклажани

Ще один овоч, який ми інтуїтивно не їмо сирим (і це добре), — це баклажани. Доведено, що приготування баклажанів на пару дозволяє його компонентам зв’язуватися з жовчними кислотами, полегшуючи печінці розщеплення холестерину та зменшуючи його присутність у крові. Вчені також виявили, що смаження баклажанів на грилі може ще більше посилити деякі з їх корисних властивостей. Овочі, приготовлені таким чином, зберігають більше хлорогенової кислоти, яка уповільнює вивільнення цукру в кров – таким чином може знизити цукор і артеріальний тиск.

Читайте також: