Експерти розповіли, чому варені яйця треба вживати щодня

Якщо яєчний білок містить переважно білок, то його жовток є справжньою скарбницею цінних вітамінів і мінералів. Вони містять, серед іншого, вітаміни A, D, E, K і вітаміни групи B. Саме один з них надає звареним круто яйцям унікальні властивості.

Вживання яєць покращує наше загальне здоров’я, завдяки вмісту лютеїну та зеаксантину, воно захищає очі та допомагає у втраті жирової тканини. Однак яєчний жовток також надзвичайно благотворно впливає на роботу нашого мозку. Ці властивості обумовлені наявністю холіну, який ще називають вітаміном В4.

Користь холіну

Яйця, зварені круто, не тільки смачні, але й одне з найбагатших джерел холіну. Цей інгредієнт, однак, має багато позитивних властивостей, які впливають на функціонування нашого організму. Холін є важливим інгредієнтом у синтезі надзвичайно важливого нейромедіатора, ацетилхоліну. Цей нейромедіатор, у свою чергу, відповідає, серед іншого, за наш настрій, пам’ять, роботу м’язів та інші функції нервової системи. Холін також допомагає виводити з організму шкідливий холестерин ЛПНЩ і стимулює перистальтику кишечника.

Адекватний рівень холіну надзвичайно важливий для вагітних жінок. В першу чергу це пов’язано з тим, що цей інгредієнт впливає на правильне засвоєння фолієвої кислоти .

Дефіцит холіну і його рекомендована щоденна доза

Хоча холін є важливою поживною речовиною, він не завжди споживається в достатній кількості. Згідно з дослідженням, проведенем в Сполучених Штатах, свідчить про те, що американці їдять недостатньо продуктів, що містять холін. Однак його дефіцит може бути пов’язаний з дуже серйозними захворюваннями, пов’язаними з функціонуванням печінки, серця, неврологічними розладами , а також потенційним накопиченням холестерину ЛПНЩ. За даними Національного інституту здоров’я, одне велике яйце, зварене круто, містить 147 мг холіну, що робить його другим за величиною джерелом цієї поживної речовини після яловичої печінки. Середньостатистичний дорослий чоловік потребує приблизно 402 мг холіну на день, тоді як жінки потребують приблизно 278 мг цієї поживної речовини.

Читайте також: