Як не слід варити рис: експерт попереджає про небезпеку отруєння

Ви кидаєте рис прямо в сковорідку або каструлю з невеликою кількістю води? Таким чином можна отруїтися миш’яком! Вчені провели експеримент, який показує, що найпопулярніший спосіб приготування рису небезпечний для здоров’я.

Рис і миш’як

За даними Independent.co.uk, майже 58 відсотків рисових продуктів містять небезпечні рівні миш’яку. Вчені попереджають, що найпопулярніший спосіб приготування рису не прибирає з нього цей шкідливий елемент.

Як варити рис

Енді Мехарг, професор біологічних наук з Університету Квінс в Белфасті, випробував три способи приготування рису. Найбільше миш’яку в рисі залишається, коли ми варимо його в пропорції: 1 склянка рису на 2 склянки води. Однак, якщо ми хочемо позбутися приблизно 80% миш’яку з нашого рису, ми повинні замочити його зерна на ніч, а потім варити у воді у співвідношенні 5:1 (5 частин води на 1 частину рису).

Чи корисний рис

Варто включити в свій раціон рис, оскільки він є хорошим джерелом вуглеводів. Завдяки вмісту клітковини в рисі ми можемо відчувати ситість після його вживання. Порівнюючи білий і коричневий рис, останній буде трохи кращим вибором завдяки його поживним цінностям (цінні вітаміни групи В і мінерали, а також харчові волокна ) і нижчому глікемічному індексу. Основних протипоказань до його вживання немає, але варто подбати про різноманітність страв і не їсти рис щодня.

Читайте також: