Вітамін B12: яку роль виконує в організмі та в яких продуктах міститься

Вітамін B12, хімічно званий кобаламіном, є останнім із восьми водорозчинних вітамінів, який служить кофактором у синтезі ДНК, метаболізмі амінокислот і синтезі жирних кислот. Він впливає на функціонування та розвиток мозку, беручи участь у синтезі мієліну, зміцненні імунної системи та дозріванні еритроцитів у кістковому мозку.

Вітамін B12 є водорозчинним вітаміном, як і всі інші вітаміни групи В. Це означає, що він може розчинятися у воді та переміщатися через кровотік. Організм людини може зберігати вітамін B12 до чотирьох років, а надлишки виводяться з сечею.

Вітамін В12 є найбільшим і структурно складним вітаміном. Він природним чином міститься в м’ясних продуктах і може бути вироблений промисловим способом лише шляхом бактеріального синтезу бродіння.

На відміну від інших водорозчинних вітамінів, кобаламін є одним з найбільших і структурно складнішим за інші. Кожен із вітамінів, що входять до складу вітаміну В12, має сильну фізіологічну активність, а також містить рідкісний елемент кобальт, розташований у центрі корінового кільця.

Властивості вітаміну В12

Вітамін В12 є особливо важливим вітаміном для підтримки здоров’я нервових клітин, а також допомагає у виробництві ДНК і РНК, генетичного матеріалу організму. Вітамін B12 тісно взаємодіє з вітаміном B9, який також називають фолатом або фолієвою кислотою, щоб допомогти у формуванні еритроцитів і покращити функцію заліза в організмі. Фолієва кислота та B12 працюють разом, щоб виробляти S-аденозилметіонін (SAMe), сполуку, яка бере участь у імунній функції та настрої.

Вітаміни В12, В6 і В9 разом контролюють рівень амінокислоти гомоцистеїну в крові. Високий рівень гомоцистеїну пов’язаний із захворюваннями серця.

Вітамін В12 є потужним нейронним з’єднанням, яке надзвичайно важливо для синтезу нейромедіаторів. Будучи потужною сполукою для мозку, він відіграє ключову роль у лікуванні та профілактиці психотичних станів, таких як хвороба Альцгеймера , втрата пам’яті та деменція.

Він також уповільнює процес старіння, стимулює настрій, покращує розумові функції та зміцнює імунну систему. Діючи як кофактор, він допомагає в синтезі нейромедіаторів, що, у свою чергу, допомагає регулювати перепади настрою, запобігати депресії , психічним розладам, шизофренії, тривожності, болю та втомі.

Доведено, що регулярний прийом вітаміну B12 знижує рівень гомоцистеїну в крові – білка, відповідального за руйнування стінок артерій, підвищення якого може викликати проблеми з серцем і підвищений ризик їх затвердіння, тобто атеросклерозу. Він також ефективно знижує ризик високого рівня тригліцеридів у крові.

При прийомі в достатніх кількостях вітамін B12 допомагає покращити здоров’я кісток, збільшити щільність кісток, мінералізацію кісток, а також сприяє їх природному росту та модернізації. Він також знижує ризик переломів, зміцнює кістки, підтримує загальний баланс тіла, забезпечує міцну і чудову структуру скелета.

Вітамін B12 також відіграє ключову роль у лікуванні багатьох захворювань, таких як вікова дегенерація жовтої плями (ВМД), катаракта, проблеми ротової порожнини, такі як гінгівіт, виразки ротової порожнини, дисфункція щитовидної залози, проблеми з нирками та диханням тощо. Він також допомагає зменшити ризик розвитку різних типів раку , включаючи рак молочної залози, рак матки, рак легенів, рак товстої кишки, рак товстої кишки та рак жовчного міхура.

Кобаламін істотно підтримує здоров’я волосся, шкіри та нігтів. Покращує текстуру шкіри, запобігаючи окислювальному пошкодженню, і лікує різні дерматологічні захворювання. Він омолоджує та зволожує шкіру, зменшує різні ознаки старіння, такі як зморшки, плями, темні кола під очима та зміни кольору, роблячи її кристально чистою. У випадку з волоссям і нігтями запобігає знебарвленню, зберігає природний колір волосся і нігтів і запобігає їх ламкості.

Джерела вітаміну B12

Вітамін В12 природним чином міститься в продуктах тваринного походження, таких як риба, м’ясо, яйця та молочні продукти. Зазвичай він не міститься в рослинній їжі.

Найкращі дієтичні джерела вітаміну В12:

  • яловичина,
  • свинина,
  • птиця,
  • ягня,
  • риба, особливо пікша і тунець,
  • молочні продукти, такі як молоко, сир і йогурт,
  • яйця.

Дефіцит вітаміну В12

Дефіцит вітаміну B12 проявляється мегалобластичною анемією, втомою, слабкістю, запорами, втратою апетиту та втратою ваги. Також можуть виникнути неврологічні зміни, такі як оніміння та поколювання в руках і ногах. Додаткові симптоми дефіциту вітаміну B12 включають:

  • труднощі з утриманням рівноваги,
  • депресія,
  • дезорієнтація,
  • деменція,
  • слабка пам’ять,
  • хворобливість ротової порожнини або язика.

Читайте також: