Ні в якому разі не готуйте ці продукти в мікрохвильовці: експерти попереджають про небезпеку отруєння

Мікрохвильова піч знайдеться практично в кожному будинку. І коли нам бракує часу, ми готуємо в ній їжу. Однак таке приготування може виявитися токсичними для нашого здоров’я.

Потрібно пам’ятати, що мікрохвильова піч не нагріває їжу рівномірно, а значить, будь-які бактерії можуть вижити. Ось страви, які ні в якому разі не можна розігрівати або готувати в мікрохвильовці.

Зварені круто яйця

Варити круто яйце в мікрохвильовці дуже небезпечно, незалежно від того, в шкаралупі воно чи очищене. Волога всередині пристрою створює величезну кількість пари, від якого яйце вибухає не тільки в руці або на тарілці, але і в роті.

Молоко для немовляти

Багато матерів заморожують молоко, щоб використати його під час наступного годування. На жаль, деякі з них розігрівають дитяче харчування в мікрохвильовці. Це не найкраще рішення, оскільки пристрій нерівномірно нагріває їжу. Він може створювати т. зв гарячі точки, які можуть обпекти рот і горло дитини.

Оброблене м’ясо

Оброблене м’ясо часто містить хімічні речовини та консерванти, які подовжують термін його зберігання. Вони стають небезпечними при нагріванні в мікрохвильовій печі. Дослідження, опубліковані в Journal of Agricultural and Food Chemistry and Food Control, показують, що в обробленому м’ясі відбуваються хімічні зміни, які впливають на окислення холестерину. Цей процес безпосередньо пов’язаний із збільшенням ризику ішемічної хвороби серця.

Рис в мікрохвильовці

Приготування рису в мікрохвильовій печі може спричинити харчове отруєння. Він містить високостійку бактерію Bacillus cereus, яка руйнується під дією тепла. Однак, згідно з дослідженнями, опублікованими в “International Journal of Food Microbiology”, можуть розвинутися термостійкі спори. Вони починають розмножуватися при кімнатній температурі після того, як ви заберети миску з рисом з мікрохвильовки. Теплі зерна є ідеальним середовищем для цих спор. Найчастіше вони викликають діарею або нудоту і блювоту.

Курка в мікрохвильовці

Оскільки мікрохвильові печі нагріваються ззовні, а не зсередини, бактерії можуть виживати на певних продуктах. Курка – одна з них. Сире м’ясо може містити бактерії сальмонели, тому перед вживанням його слід ретельно очистити, а потім приготувати. В одному дослідженні 30 учасників, які готували сире м’ясо, 10 учасників, які використовували мікрохвильову піч, захворіли, а 20 учасників, які смажили курку на сковороді, не мали симптомів.

Листові овочі

Листові овочі ( капуста, селера та шпинат ) містять нітрати, які при нагріванні в мікрохвильовій печі перетворюються на канцерогенні нітрозаміни. Такі ж хімічні перетворення відбуваються також у буряках і ріпі.

Фрукти в мікрохвильовці

Фрукти затримують пару під м’якоттю. Тому при нагріванні він може лопнути, а значить, ми його не тільки не будемо їсти, але і духовку всередині мити доведеться.

Картопля в мікрохвильовці

Розігрівання вареної картоплі в мікрохвильовій печі, особливо в алюмінієвій фользі, захищає бактерії C. bottulinum від високих температур, що означає, що вони можуть продовжувати рости. Тому підвищується ризик отруєння ботулізмом.

Читайте також: