Зелений суперфуд з Китаю: що станеться з організмом, якщо щодня вживати спаржу

Спаржа – найбільш відома і поширена в китайській кухні, але вона також стала дуже популярною в Україні. Цей продукт має не тільки унікальний смак, але й легко засвоюється і благотворно впливає на здоров’я.

Корисні властивості спаржі

Поживний профіль спаржі справді вражає, 180 г продукту містить:

  • 40 калорій,
  • 4,3 г білка,
  • 0,4 г жирів,
  • 7,4 г вуглеводів (з них 2,3 г простих цукрів),
  • 3,6 г клітковини,
  • 91,1 мг вітаміну К (91% від добової потреби),
  • 268,2 мг фолатів (67% добової потреби),
  • 0,3 мг міді (33% від добової потреби),
  • 0,3 мг тіаміну (24% від добової потреби),
  • 11 мг селену (20 відсотків добової потреби),
  • 0,3 мг рибофлавіну (19% від добової потреби),
  • 13,9 мг вітаміну С (15% від добової потреби),
  • 2 мг ніацину (12 відсотків добової потреби),
  • 1,1 мг цинку (10 відсотків добової потреби),
  • 90 мг вітаміну А (10% від добової потреби),
  • 1,6 мг заліза (9% добової потреби),
  • 403,2 мг калію (9% від добової потреби),
  • 41,4 мг кальцію (3% від добової потреби),
  • 25,2 мг натрію (1% від добової потреби).

Що буде, якщо їсти щодня спаржу

Сезон спаржі зазвичай триває з початку травня до кінця червня. Її можна їсти щодня, якщо немає протипоказань. Слід бути обережними людям з харчовою алергією, а також хворим на сечокам’яну хворобу та подагру.

  • Спаржа для зниження рівня цукру в крові

У порівнянні з картоплею і кукурудзою спаржа не містить великої дози крохмалю. Завдяки цьому рівень глюкози в крові не підвищується швидко після їх вживання. З цієї причини спаржа є хорошим вибором харчування для діабетиків і людей, які піклуються про свою вагу.

  • Спаржа для зниження артеріального тиску

Спаржа є природним сечогінним засобом. Ця властивість пояснюється наявністю рослинних сполук і калію, який сприяє зниженню напруги в стінках кровоносних судин і знижує дію натрію, що підвищує артеріальний тиск. Цікаво, що згідно з невеликим дослідженням, проведеним у 2013 році, більшість біоактивних рослинних сполук, які можуть допомогти знизити артеріальний тиск, знаходяться в нижній частині стебла овоча. На жаль, його зазвичай відкидають через його тверду деревну структуру.

  • Спаржа підвищує відчуття ситості після їжі

Якщо ви відчуваєте незадоволення після їжі або швидко тягнетеся до перекусу, спаржа може бути хорошим вибором. Вона містить білок і харчові волокна, які посилюють відчуття ситості. Це допомагає уникнути перекусів між прийомами їжі. В цьому випадку найкраще поєднувати спаржу з куркою і цільнозерновими продуктами.

  • Спаржа підтримує роботу кишечника

Спаржа є чудовим джерелом харчових волокон, які живлять пробіотики в кишечнику. Клітковина підтримує не тільки здоровий кишковий мікробіом, але й процес травлення та здорове випорожнення.

  • Спаржа є природним детокс

Спаржа містить природні антиоксиданти (кверцетин і глутатіон). Вони допомагають нейтралізувати токсини, тим самим підтримуючи роботу печінки. Крім того, вони захищають клітини від окислювального стресу, викликаного накопиченням вільних радикалів.

  • Спаржа для здорового серця

Спаржа містить не тільки цінну фолієву кислоту, а й вітаміни групи В, які допомагають знизити рівень гомоцистеїну в крові – сполуки, пов’язаної з підвищеним ризиком серцевих захворювань. Його високий рівень призводить до пошкодження артерій і, як наслідок, утворення тромбів. Фолієва кислота, вітамін В6 і В12 відповідають за розщеплення гомоцистеїну в організмі.

  • Спаржа для підтримки імунітету

Спаржа багата вітаміном С і цинком, які необхідні для правильного росту і функціонування імунних клітин. Крім того, ці овочі мають протизапальні властивості завдяки антиоксидантам, а також стимулюють дію імунних клітин у кишечнику. Зміцнити імунітет допоможе не тільки спаржа.

  • Спаржа для здорових кісток

Вживання спаржі щодня також впливає на ваші кістки. У цьому випадку важливі не тільки білок і кальцій, але і вітамін К. Його низький рівень в дослідженнях асоціювався з підвищеним ризиком остеопорозу.

Читайте також: