Зелений суперфуд з Китаю: що станеться з організмом, якщо щодня вживати спаржу
Спаржа – найбільш відома і поширена в китайській кухні, але вона також стала дуже популярною в Україні. Цей продукт має не тільки унікальний смак, але й легко засвоюється і благотворно впливає на здоров’я.
Корисні властивості спаржі
Поживний профіль спаржі справді вражає, 180 г продукту містить:
- 40 калорій,
- 4,3 г білка,
- 0,4 г жирів,
- 7,4 г вуглеводів (з них 2,3 г простих цукрів),
- 3,6 г клітковини,
- 91,1 мг вітаміну К (91% від добової потреби),
- 268,2 мг фолатів (67% добової потреби),
- 0,3 мг міді (33% від добової потреби),
- 0,3 мг тіаміну (24% від добової потреби),
- 11 мг селену (20 відсотків добової потреби),
- 0,3 мг рибофлавіну (19% від добової потреби),
- 13,9 мг вітаміну С (15% від добової потреби),
- 2 мг ніацину (12 відсотків добової потреби),
- 1,1 мг цинку (10 відсотків добової потреби),
- 90 мг вітаміну А (10% від добової потреби),
- 1,6 мг заліза (9% добової потреби),
- 403,2 мг калію (9% від добової потреби),
- 41,4 мг кальцію (3% від добової потреби),
- 25,2 мг натрію (1% від добової потреби).
Що буде, якщо їсти щодня спаржу
Сезон спаржі зазвичай триває з початку травня до кінця червня. Її можна їсти щодня, якщо немає протипоказань. Слід бути обережними людям з харчовою алергією, а також хворим на сечокам’яну хворобу та подагру.
- Спаржа для зниження рівня цукру в крові
У порівнянні з картоплею і кукурудзою спаржа не містить великої дози крохмалю. Завдяки цьому рівень глюкози в крові не підвищується швидко після їх вживання. З цієї причини спаржа є хорошим вибором харчування для діабетиків і людей, які піклуються про свою вагу.
- Спаржа для зниження артеріального тиску
Спаржа є природним сечогінним засобом. Ця властивість пояснюється наявністю рослинних сполук і калію, який сприяє зниженню напруги в стінках кровоносних судин і знижує дію натрію, що підвищує артеріальний тиск. Цікаво, що згідно з невеликим дослідженням, проведеним у 2013 році, більшість біоактивних рослинних сполук, які можуть допомогти знизити артеріальний тиск, знаходяться в нижній частині стебла овоча. На жаль, його зазвичай відкидають через його тверду деревну структуру.
- Спаржа підвищує відчуття ситості після їжі
Якщо ви відчуваєте незадоволення після їжі або швидко тягнетеся до перекусу, спаржа може бути хорошим вибором. Вона містить білок і харчові волокна, які посилюють відчуття ситості. Це допомагає уникнути перекусів між прийомами їжі. В цьому випадку найкраще поєднувати спаржу з куркою і цільнозерновими продуктами.
- Спаржа підтримує роботу кишечника
Спаржа є чудовим джерелом харчових волокон, які живлять пробіотики в кишечнику. Клітковина підтримує не тільки здоровий кишковий мікробіом, але й процес травлення та здорове випорожнення.
- Спаржа є природним детокс
Спаржа містить природні антиоксиданти (кверцетин і глутатіон). Вони допомагають нейтралізувати токсини, тим самим підтримуючи роботу печінки. Крім того, вони захищають клітини від окислювального стресу, викликаного накопиченням вільних радикалів.
- Спаржа для здорового серця
Спаржа містить не тільки цінну фолієву кислоту, а й вітаміни групи В, які допомагають знизити рівень гомоцистеїну в крові – сполуки, пов’язаної з підвищеним ризиком серцевих захворювань. Його високий рівень призводить до пошкодження артерій і, як наслідок, утворення тромбів. Фолієва кислота, вітамін В6 і В12 відповідають за розщеплення гомоцистеїну в організмі.
- Спаржа для підтримки імунітету
Спаржа багата вітаміном С і цинком, які необхідні для правильного росту і функціонування імунних клітин. Крім того, ці овочі мають протизапальні властивості завдяки антиоксидантам, а також стимулюють дію імунних клітин у кишечнику. Зміцнити імунітет допоможе не тільки спаржа.
- Спаржа для здорових кісток
Вживання спаржі щодня також впливає на ваші кістки. У цьому випадку важливі не тільки білок і кальцій, але і вітамін К. Його низький рівень в дослідженнях асоціювався з підвищеним ризиком остеопорозу.
Читайте також:
- Натрій в організмі людини: в яких продуктах міститься та чим небезпечний його надлишок
- Експерт назвав овочі, які не поступаються вітамінним добавкам