Експерт назвав овочі, які не поступаються вітамінним добавкам

Їсти більше овочів – це не просто чергова порада з здорового харчування, це гарантія вашого благополуччя. Експерти з харчування одностайно рекомендують вживати овочі, адже вони перевершують будь-які харчові добавки за своїми корисними властивостями.

Відомий фахівець з питань здорового харчування, автор бестселерів “Дилема всеїдності” та “На захист їжі” Майкл Поллан стверджує, що овочі значно корисніші для здоров’я, ніж дорогі харчові добавки.

“Набагато краще отримувати необхідні вітаміни з їжі, адже наші тіла протягом еволюції адаптувалися до засвоєння поживних речовин саме з продуктів харчування, а не з таблеток. Тому не дивно, що більшість добавок, як правило, не дають очікуваного ефекту, якщо у вас немає гострого дефіциту певних елементів”, — зазначає експерт.

Які овочі можуть замінити вітамінні добавки

Хрестоцвіті овочі – це не просто смачна їжа, а й джерело вітамінів, мінералів та інших корисних для організму речовин. Вони не лише покращують кровообіг та кровотік, але й володіють потужними антиоксидантними властивостями, що робить їх незамінними для профілактики багатьох хронічних захворювань, пов’язаних з віком.

До хрестоцвітих овочів належать:

  • броколі;
  • цвітна капуста;
  • брюссельська капуста;
  • білоголова капуста;
  • червоноголова капуста;
  • рукола;
  • бок чой;
  • редиска;
  • ріпа;
  • редька.

Користь від вживання хрестоцвітих овочів

Броколі та інші капустяні овочі містять хімічні речовини на основі сірки, відомі як глюкозинолати, які надають їм гіркий смак. Під час подрібнення, пережовування та перетравлення ці хімічні речовини розпадаються на біологічно активні сполуки, які сприяють запобіганню деяким формам раку. Проте додавання цих сполук до таблеток не має такого ж ефекту, як споживання їх у вигляді цілісної їжі.

Наукові дослідження постійно доводять, що біодоступність харчових добавок, тобто кількість поживних речовин, яку організм може засвоїти, може значно варіюватися, від майже нульової до токсичної. Оскільки харчові добавки не регулюються належним чином, часто важко з’ясувати, що саме ми приймаємо. Також складно визначити, чи допомагають добавки, які ми вживаємо, чи можуть завдати більше шкоди, ніж користі.

У той же час, ми маємо багато доказів користі для здоров’я від споживання свіжих овочів, таких як броколі.

Люди, які регулярно споживають ці овочі, рідше стикаються з інсультами, мають здоровіше серце, менше жиру на животі, меншу схильність до розвитку діабету 2 типу та краще захищені від зниження когнітивних функцій.

Втім, існують багато аспектів в структурі їжі та взаємозв’язку хімічних речовин, що входять до її складу, які залишаються невідомими, і це має велике значення.

Читайте також: