Їжте ці овочі у сирому вигляді, щоб отримати максимум користі

Овочі – це не просто смачний гарнір, а й необхідна частина здорового харчування. Вони багаті на вітаміни, які життєво важливі для нашого організму. Деякі овочі рекомендується вживати сирими, щоб зберегти максимальну кількість поживних речовин. Розповідаємо, які саме овочі несуть користь та смакують краще у сирому вигляді.

Болгарський перець

Багатий антиоксидантами і вітаміном С, болгарський перець часто використовують для смаження на грилю або запікання, але при такому способі вживання втрачаються його корисні властивості.

Вживання болгарського перцю у сирому вигляді допомагає зменшити ризик розвитку ревматоїдного артриту, остеоартриту та діабету завдяки протизапальним властивостям. Один перець середнього розміру містить майже 150% добової норми вітаміну C, що робить його потужним антиоксидантом, який зміцнює імунітет та захищає клітини від пошкоджень. Для того, щоб максимізувати користь, його можна додавати до салатів або використовувати як перекус.

Буряк

Буряк – неперевершений інгредієнт для борщу та вінегрету, але він також чудово пасує до салатів у сирому вигляді.

У сирому буряку міститься велика кількість антиоксидантів, які сприяють зменшенню та запобіганню запалень, зниженню кров’яного тиску та профілактиці серцевих захворювань.

Крім того, буряк багатий вітамінами групи B, залізом та клітковиною. Для приготування салату можна натерти буряк, моркву та яблуко, а потім заправити суміш лимонним соком та олією.

Кабачки

Кабачки в сирому вигляді нагадують авокадо, тому їх можна ідеально використовувати в легких овочевих салатах.

В середньому кабачок містить приблизно 33 калорії, понад 2 грами білка, 2 грами клітковини, вітамін А, вітамін С і калій. Ці компоненти є важливими для забезпечення нормального функціонування організму.

Цвітна капуста

Цвітна капуста – це низькокалорійний продукт, багатий клітковиною, вітамінами С і К, сульфорафаном та холіном. Останній сприяє збереженню структури клітинних мембран і бере участь у синтезі нейротрансмітерів, які впливають на здоров’я мозку.

Сирі суцвіття цвітної капусти схожі на звичайну капусту. Перед вживанням їх важливо добре промити та розібрати на окремі частини.

Варто зауважити, що під час термічної обробки деякі корисні речовини можуть втрачатися. Тому краще включати цвітну капусту до овочевих салатів.

Цибуля

Цибулю часто використовують у сирому вигляді для салатів, соусів і сендвічів. У сирій цибулі міститься більше сіркоорганічних сполук, які мають протиракові властивості.

Цибуля багата вітамінами групи B, які важливі для обміну речовин, утворення еритроцитів та підтримки функцій нервової системи. Вона також є джерелом калію, який відповідає за баланс рідини, передачу нервових імпульсів та інші процеси в організмі.

Морква

Морква – це овоч, який додають до гарячих страв, супів і борщу. Сирі моркву чудово можна використовувати як закуску, оскільки вона багата вітаміном А, К і клітковиною.

До того ж, морква допомагає контролювати рівень цукру в крові та покращує травлення.

Вона містить багато калію, який сприяє балансу натрію в організмі та виведенню його зайвого вмісту, зменшуючи тим самим навантаження на серце і регулюючи кров’яний тиск.

Читайте також: