Варто пити перед сном: напій, який допоможе зняти тривогу та покращити сон

Платформа доказової інформації про здоров’я “Бережи себе” у своєму телеграм-каналі розповіла, що вживання какао перед сном може покращити самопочуття.

Однак, противники цієї ідеї посилаються на вміст кофеїну в какао, який може негативно впливати на сон. І це дійсно так, адже какао містить кофеїн.

Втім, важливо врахувати один нюанс: вміст кофеїну в какао значно менший, ніж у каві. Згідно з даними Міністерства сільського господарства США (USDA), в 100 г какао міститься лише 230 мкг кофеїну, тоді як у 100 г кави – 3140 мкг.

Фахівці також вказують на наявність теоброміну в какао, який має стимулюючу властивість. Проте, його вплив на організм виявляється пом’якше, ніж у кофеїну.

Чи дійсно какао може зняти тривогу та покращити сон

Численні дослідження підтвердили зв’язок між споживанням чистого какао (без додавання цукру) та покращенням самопочуття. Зокрема, вживання какао ввечері може сприяти розслабленню, зниженню артеріального тиску і рівня тривоги, а також відновленню циркадних ритмів. Часто цей напій рекомендують тим, хто має проблеми з безсонням.

За словами експертів, в какао також міститься чимало інших корисних речовин, таких як флавоноїди, вітаміни та антиоксиданти. Учені, що вивчали вплив какао на серцево-судинну систему, відзначили його позитивний вплив.

Звісно, фахівці підкреслюють, що користь від какао зберігається лише при помірному споживанні. Тому, якщо вам захочеться цього напою, можна приготувати його ввечері, щоб поліпшити якість сну.

Читайте також: