Натрій в організмі людини: в яких продуктах міститься та чим небезпечний його надлишок

Натрій є елементом, присутнім у багатьох продуктах харчування кожної людини: хлібі, молочних продуктах, жирах, овочах, м’ясі та спеціях. Забезпечення ним організму необхідно для правильної роботи нервової системи і підтримки водного балансу.

Що таке натрій

Натрій — хімічний елемент із символом Na. Він зустрічається в природі природним шляхом – він присутній у всіх живих організмах на землі. Найчастіше це один з багатьох мінералів.

Забезпечення натрієм дуже важливо для людини, оскільки він відповідає за функціональність клітинних мембран, а також за підтримку належного рівня артеріального тиску та правильне функціонування кровоносної системи.

Оскільки натрій бере участь у проведенні нервових імпульсів, його дефіцит може мати дуже негативні наслідки, навіть призвести до інсульту.

Це електроліт, тому, як калій, магній або кальцій, він відповідає за підтримку внутрішнього управління водою в належному стані. Він надходить з різними повсякденними продуктами харчування і виводиться безпосередньо з сечею, калом і потом.

Він також відповідає за підтримку кислотно-лужного балансу, порушення якого може спричинити небезпечний для здоров’я ацидоз, який, серед іншого, призведе до остеопорозу. Натрій в організмі людини міститься переважно в крові, але він також присутній у кістках.

Його належний рівень гарантує належне засвоєння різних поживних речовин, глюкози та амінокислот.

Вважається, що середня добова потреба здорової дорослої людини в натрії становить від 1300 до 1500 міліграмів. У той же час ця кількість не повинна опускатися нижче 700 міліграмів на добу, оскільки це може порушити належний рівень ліпідів у крові.

У яких продуктах міститься натрій

У наш час велика кількість солі, а отже, і натрію, міститься в багатьох продуктах. Це насамперед готові напівфабрикати або страви та закуски з високою обробленістю. Джерела натрію включають:

  • м’ясо та нарізки,
  • консерви,
  • мариновані овочі,
  • сири,
  • оливки,
  • хліб,
  • жирна, копчена риба,
  • вершкове масло, сало, маргарин,
  • шоколад,
  • газовані напої та алкоголь,
  • соєвий соус.

Найпопулярнішим джерелом натрію є сіль, тому всі продукти, що містять її, повинні бути включені в раціон людей, які борються з дефіцитом цього елемента.

Надлишок натрію в організмі

Набагато більш поширеним станом, пов’язаним з натрієм, є його надлишок, тобто гіпернатріємія. В першу чергу це пов’язано з великою кількістю споживаних продуктів із високим ступенем обробки: чіпсів, готових страв, маринованого м’яса, нарізки, смаженої їжі та багатьох інших.

Невеликий надлишок натрію іноді викликаний неправильним харчуванням, але якщо це тимчасовий стан, організм здорової людини здатний з ним впоратися. Однак тривале порушення натрієво-калієвого балансу в організмі може спричинити гіпертонію, камені в нирках, остеопороз, підвищений ризик інсульту, рак шлунка, ожиріння.

Серйозна гіпернатріємія може виникнути за наявності інших супутніх захворювань і розладів. Надлишок натрію в першу чергу викликає набряки, викликані затримкою великої кількості води в організмі. Симптоми, які можна спостерігати одночасно, включають нудоту, сонливість і навіть кому або неконтрольоване м’язове тремтіння.

Читайте також: