Які продукти містять вітамін А: дієтологиня назвала найкращі джерела

Вітамін А також відомий як ретинол. Це важлива органічна сполука, яка виконує важливу функцію, серед інших: у процесах зору, функціонування імунної системи та диференціації клітин. Який найкращий спосіб збільшити запас вітаміну А та як розпізнати симптоми його нестачі, розповіла дієтологиня Кароліна Топольська.

Нестача вітаміну А

На жаль, такі симптоми, як втома або слабкість організму, можуть свідчити, наприклад, про хворобу, що розвивається, або про дефіцит харчування. Коли ви боретеся з хронічним погіршенням самопочуття, варто звернутися до фахівця і пройти обстеження. Однак, якщо тест показує, що рівень вітаміну А в нормі, краще зосередитися на надходженні цього інгредієнта з дієтою. Однак якщо виявляється, що рівень надто низький і вітамін важко отримати з їжею, тільки тоді варто приймати додаткові добавки.

Основні симптоми, пов’язані з дефіцитом вітаміну А, включають:

  • ослаблений імунітет;
  • проблеми із зором;
  • сухість шкіри або ламкість волосся.

Звичайно, передозування вітаміну А теж можливе, тому варто провести аналізи, щоб визначити його концентрацію, або контролювати надходження з дієтою. Надлишок даної поживної речовини може викликати головний біль, судоми або слабкість організму. Вагітним жінкам особливо слід звернути увагу на надлишок вітаміну А.

Де можна знайти вітамін А

Продукти, багаті на вітамін, включають, наприклад, печінку, деякі види жирної риби, яйця, вершкове масло та деякі овочі, такі як морква, гарбуз, шпинат, червоний перець, петрушка або капуста.
Згідно з RDA, тобто рекомендованою добовою нормою споживання, жінки повинні споживати з їжею приблизно 700 мкг ретинолу на день, а чоловіки – 900 мкг. Наприклад, середнє яйце вагою 60 г містить приблизно 170 мкг вітаміну А.

Читайте також: