ТОП-10 корисних продуктів, які здатні позитивно впливати на нашу нервову систему

У часи тривог та емоційних перевантажень багато хто несвідомо звертається до їжі як до способу розслабитися. І хоча така “заїдаюча” терапія й справді може на короткий час знизити рівень стресу, важливо подбати про те, щоб ці “антидепресанти” не шкодили організму. Тож, розповідаємо про те, які корисні продукти здатні позитивно впливати на нашу нервову систему.

Петрушка

Петрушка, хоч і здається такою звичайною рослиною на перший погляд, насправді містить в собі фітонциди, флавоноїди та каротиноїди, які діють як антиоксиданти – речовини, що захищають клітини від окислювального стресу. Такий вид стресу пов’язаний з різними захворюваннями і розладами, включаючи тривогу та депресію.

Дослідження показали, що раціон з високим вмістом антиоксидантів може знизити рівень тривожності та стресу, а також зменшити запалення в організмі, спричинене хронічним стресом.

Часник

Часник містить сполуки сірки, які допомагають підвищити рівень антиоксиданту глутатіону, що захищає організм від стресу та допомагає зменшити симптоми депресії і тривоги.

Яйця

Яйця містять велику кількість поживних речовин, які необхідні для боротьби зі стресом, таких як вітаміни, мінерали, антиоксиданти та амінокислоти. Крім того, вони багаті на вітамін В4, який не лише захищає від стресу, а й позитивно впливає на здоров’я мозку.

Броколі

Броколі, як і інші хрестоцвіті овочі, можуть допомогти знизити ризик розвитку захворювань серця та депресивного розладу. Це через їхній вміст фолату, вітаміну С та магнію. До того ж, сполука сірки, яка міститься в броколі, сульфорафан, має заспокійливий ефект.

Тахіні

Тахіні – це чудове джерело L-триптофану, амінокислоти, яка сприяє синтезу серотоніну, що поліпшує настрій.

Соняшникове насіння

Насіння соняшника містить вітамін Е, вітаміни групи В, селен, цинк, марганець та магній, які позитивно впливають на психічний стан і допомагають контролювати бажання перекусити.

Ромашка

Ромашка використовується як природний заспокійливий засіб, допомагаючи зменшити симптоми депресії і тривоги, а також сприяючи спокійному сну.

Чорниця

Ця маленька ягода, завдяки своїм протизапальним властивостям, допомагає зменшити запалення від стресу і захищає клітини нервової системи від пошкоджень.

Субпродукти

Наприклад, нирки, серце і печінка тварин, є джерелом вітамінів групи В, необхідних для синтезу серотоніну і дофаміну, що допомагає контролювати рівень стресу.

Риба з високим вмістом жирних кислот

Жирна риба, така як сардини, скумбрія, форель, лосось і оселедець, містить кислоту омега-3, необхідну для здоров’я мозку, що покращує психічний стан і когнітивні процеси.

Проте варто вживати жирну рибу обережно – не більше 3 порцій на тиждень, оскільки дисбаланс омега-3-6-9 може призвести до підвищеної тривожності та розладів настрою.

Читайте також: