Вчені назвали продукт №1 для здоров’я мозку

Різноманітне харчування має важливе значення, і включення певних продуктів особливо важливо для підтримки належної роботи мозку. Часто рекомендують потягнутися до чорниці чи горіхів, але цього разу вчені з Гарварду вказують на інший продукт, який, на їх думку, є номером один для здоров’я мозку.

Ці овочі на першому місці

Продукти харчування, які ми вибираємо щодня, впливають не тільки на загальний стан організму. Вони також можуть впливати на роботу мозку, мінімізуючи зниження когнітивних функцій і знижуючи ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Особливо корисні в цьому відношенні цільнозернові продукти і насіння соняшнику. Однак на першому місці є інші продукти.

На думку вчених з Гарварду, ми отримаємо особливу користь для мозку, вживаючи зелені листові овочі:

  • листова капуста;
  • шпинат;
  • листя салату;
  • білокачанна капуста.

Чому зелені листові овочі такі корисні

Вчені поставили зелені листові овочі на перше місце в списку продуктів, корисних для здоров’я мозку, з кількох причин. По-перше, це те, що вони багаті вітамінами групи В. Їх нестача сприяє розвитку деменції та депресії. Ця група овочів забезпечує вітамін B9, який є вирішальним для підтримки належної роботи мозку та здоров’я неврологічної системи. Він впливає на функції нейромедіаторів і допомагає підтримувати психічну рівновагу.

Зелені листові овочі містять не тільки фолієву кислоту, але й інші поживні речовини, які покращують роботу мозку, включаючи лютеїн і бета-каротин. Лютеїн, згідно з дослідженнями, пов’язаний з поліпшенням роботи мозку у літніх людей. Тим часом прийом добавок з бета-каротином може покращити пам’ять і когнітивні здібності.

Ще одна користь для мозку від вживання зелених листових овочів — клітковина, яку вони забезпечують. Дослідження показують, що збільшення споживання харчових волокон може зменшити ризик розвитку депресії. Зелені овочі є дуже хорошим джерелом клітковини.

Які ще продукти корисні для мозку

Інші продукти, про які ми повинні пам’ятати, якщо ми дбаємо про здоров’я мозку, це: жирна риба, ягоди і брокколі. Вони містять сполуки, які можуть підтримувати здоров’я та роботу мозку, включаючи пам’ять .

Жирну рибу часто називають корисною для мозку їжею через її багатство омега-3 жирними кислотами. Різновиди жирної риби включають лосось, форель, білий тунець, оселедець і сардини. Тим часом чорниця та лохина забезпечують антоціани, групу рослинних сполук з протизапальними та антиоксидантними властивостями. Було виявлено, що деякі антиоксиданти в ягодах накопичуються в мозку та допомагають покращити зв’язок між клітинами мозку .

Що стосується брокколі, то вона містить ряд сполук із сильним антиоксидантним і протизапальним ефектом, включаючи вітамін К і сульфорафан. Для підтримки здоров’я мозку також варто включити в свій раціон куркуму, насіння соняшнику, горіхи, темний шоколад, яйця, апельсини і зелений чай.

Читайте також: